Pulpety z tuńczyka i kaszy jaglanej z makaronem z cukinii
Czwartek, 04 sierpnia 2016
Składniki (3 porcje):
3 słoiki tuńczyka marki Callipo
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 jajko (L)
skórka z 1 cytryny
2 ząbki czosnku
2 cukinie (małe)
olej ryżowy marki Olitalia
sok z 1/2 cytryny
sól himalajska
pieprz
Sos:
1 puszka pomidorów krojonych marki Ponti
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
garść oliwek zielonych bez pestek Manzanilla marki Serpis
olej ryżowy marki Olitalia
bazylia świeża
sól himalajska
pieprz
Wykonanie:
Kaszę jaglaną ugotuj wg instrukcji producenta. Ostudź.
Tuńczyka odsącz od zalewy, rozdrób widelcem.
Czosnek posiekaj.
Połącz kaszę, tuńczyka, czosnek, skórkę z cytryny, szczyptę soli, pieprzu i jajko.
Uformuj niewielkie kotleciki.
Przygotuj sos. Czosnek i cebulę drobno posiekaj. Rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj pomidory. Całość duś ok 5 minut. Dodaj oliwki, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj posiekaną bazylię.
Cukinię potnij przy pomocy temperówki do warzyw na cienkie nitki lub pokrój nożem na wąskie wstążki. Zagotuj 2 litry wody, dodaj 1/2 łyżeczki soli i dodaj cukiniowy makaron. Blanszuj go przez mniej niż 1 minuta. Odcedź, skrop cytryną. Wymieszaj.
Pulpety usmaż na oleju ryżowym z obu stron.
Wyłóż na talerz makaron z cukinii, sos oraz pulpety. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Bądź na bieżąco z wiadomościami z rynku FMCG
Zaprenumeruj bezpłatny newsletter Portalu Kupców Polskich
Bezpłatny newsletter, to przegląd najważniejszych wiadomości ukazujących się w Portalu Kupców Polskich
www.hurtidetal.pl. Subskrypcja bezpłatna!
Aby zamówić newsletter, wystarczy wpisać adres e-mail w polu poniżej.
Twój adres został dodany do naszego newslettera, dziękujemy!Podany adres email jest niepoprawny
Podając adres email wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (pokaż więcej)
podanych przeze mnie w powyższym formularzu w zakresie danych identyfikacyjnych i teleadresowych przez Wydawnictwo
Fischer Trading Group Spółka z o.o. dla celów promocji produktów i usług
oraz na dostarczanie mi informacji handlowej za pomocą środków komunikacji elektronicznej.
Jestem świadomy, że podanie danych osobowych jest dobrowolne, a powyższą zgodę mogę w każdej chwili cofnąć w
całości lub w części. Więcej o sposobie przetwarzania Twoich danych osobowych oraz przysługujących Ci w związku z tym uprawnieniach czytaj w Regulaminie.
Pamiętaj, że w każdym momencie możesz zrezygnować z otrzymywania newslettera.