Składniki:
- 300-400 g udźca wykrojonego w formie polędwiczki
- 200ml brandy
- 200ml sosu sojowego
- 200ml wody
- 1 główka czosnku
- 8 łyżek cukru brązowego
- mix sałat
- pół pęczka zielonych szparagów
- płatki świeżego parmezanu
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki musztardy chrzanowej
- 2 łyżki wody
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- garść siekanego kopru
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Udziec obsmażyć z każdej strony na rumiany kolor. Na maśle usmażyć na złoty kolor pokrojony w plastry czosnek i przełożyć go na dno dużego naczynia. Brandy, sos sojowy i wodę z cukrem zagotować przez ok 2 min. Obsmażone mięso położyć na czosnkowe „chipsy” na dnie naczynia i zalać wrzącą zalewą. Następnie ostudzić i pozostawić w marynacie co najmniej 12 godzin (najlepszy efekt 24 godziny). Tak zamarynowane mięso kroić na cienkie plastry i podawać w na sałacie z mixu sałat, zblanszowanych szparagów, pomidorków koktajlowych i parmezanu.
Dressing: dokładnie wymieszać 2 łyżki musztardy chrzanowej, 2 łyżki wody, sok z 1/2 cytryny, łyżeczkę miodu i siekany koper
źródło: zmlokow.pl