Nowości

ZM Łmeat Łuków - udziec wołowy marynowany w brandy ze szparagami

Środa, 27 lipca 2016
Udziec wołowy to nie tylko pomysł na pyszny obiad. To doskonałe mięso z powodzeniem można podawać również na zimno. Idealnie sprawdza się jako składnik wykwintnych sałatek o czym dowodzi zamieszczony przepis. ZM Łmeat Łuków poleca eksperymentowanie z wołowiną i odkrywanie nowych, ciekawych smaków.
Składniki:
  • 300-400 g udźca wykrojonego w formie polędwiczki
  • 200ml brandy
  • 200ml sosu sojowego
  • 200ml wody
  • 1 główka czosnku
  • 8 łyżek cukru brązowego
  • mix sałat
  • pół pęczka zielonych szparagów
  • płatki świeżego parmezanu
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki musztardy chrzanowej
  • 2 łyżki wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • garść siekanego kopru
  • 2 łyżki masła
 
Przygotowanie:

Udziec obsmażyć z każdej strony na rumiany kolor. Na maśle usmażyć na złoty kolor pokrojony w plastry czosnek i przełożyć go na dno dużego naczynia. Brandy, sos sojowy i wodę z cukrem zagotować przez ok 2 min. Obsmażone mięso położyć na czosnkowe „chipsy” na dnie naczynia i zalać wrzącą zalewą. Następnie ostudzić i pozostawić w marynacie co najmniej 12 godzin (najlepszy efekt 24 godziny). Tak zamarynowane mięso kroić na cienkie plastry i podawać w na sałacie z mixu sałat, zblanszowanych szparagów, pomidorków koktajlowych i parmezanu.

Dressing: dokładnie wymieszać 2 łyżki musztardy chrzanowej, 2 łyżki wody, sok z 1/2 cytryny, łyżeczkę miodu i siekany koper



źródło: zmlokow.pl


tagi: Zakłady Mięsne Łmeat Łuków , Udziec wołowy marynowany , brandy , szparagi , przepisy kulinarne ,