Długie, letnie dni to wymarzony czas na odpoczynek i spożywanie posiłków na świeżym powietrzu. Badanie konsumenckie przeprowadzone na zlecenie marki WINIARY wśród Polaków pokazuje, w jakich sytuacjach najchętniej jemy poza domem. Najwięcej, bo aż 86% z nas spożywa posiłki na spotkaniach połączonych z grillem, 33% podczas wyjazdów na działkę, natomiast 47% chętnie biesiaduje w ogródku. Ponadto w okresie letnim, w przygotowywanie posiłków do zjedzenia na świeżym powietrzu angażują się nie tylko kobiety! Aż 78% mężczyzn i 37% dzieci pomaga wówczas w gotowaniu. To dobra wiadomość, bowiem rodzinne przyrządzanie potraw to nie tylko wspaniała okazja do wspólnego spędzania czasu, ale i do budowania pozytywnych emocji wśród najbliższych. Przygotowywanie i spożywanie dań w rodzinnym gronie daje nam poczucie bliskości, a ciepła atmosfera sprzyja kojarzeniu posiłków z pozytywnymi uczuciami. Aż 60% Polaków przyznaje bowiem, że podczas przygotowywania posiłku razem z innymi domownikami odczuwa radość i zadowolenie.*
Co najczęściej pojawia się na naszych talerzach w okresie wakacyjnym? Dania letnie powinny być lekkie, proste w przygotowaniu i bogate w witaminy, dlatego aż 74% Polaków, jako główny posiłek spożywany na świeżym powietrzu najchętniej wybiera sałatki. Latem mamy dostęp do świeżych warzyw i owoców, dlatego warto je wykorzystać w naszej kuchni. Polecamy pyszną wakacyjną sałatkę idealną na grilla, czy piknik. Taka propozycja sprawdzi się świetnie w upalne dni! Do jej przygotowania będziemy potrzebować: Majonezu DELIkatnego WINIARY, 4 marchewek, główki zielonej sałaty, 8 listków strzępiastej czerwonej sałaty, 50 g grzanek, pół puszki kukurydzy konserwowej oraz odrobiny soli do smaku. Obie sałaty płuczemy oraz lekko oprószamy solą, a obraną marchew ścieramy na tarce, na cienkie paski. Wystarczy jeszcze pokroić sałaty na drobno i połączyć wszystkie składniki z Majonezem DELIkatnym WINIARY i gotowe! Smak letnich sałatek idealnie podkreśli także samodzielnie przygotowany sos na bazie przyprawy ZIARENKA SMAKU ziołowe WINIARY oraz oliwy z oliwek.
Okres letni to także czas sprzyjający grillowaniu. Aż 91% z nas nie wyobraża sobie posiłku konsumowanego na dworze bez grillowanego mięsa i warzyw. W tym roku proponujemy zaskoczyć bliskich oryginalnymi szaszłykami z ananasem w miodowej marynacie. Ta kolorowa potrawa z pewnością podbije serca naszych pociech! Do jej przygotowania potrzebujemy przyprawy w płynie MAGGI, Ketchupu Łagodnego WINIARY, 400 g filetu z kurczaka, 2 łyżeczek miodu i musztardy francuskiej, 3 łyżek oleju, puszkę ananasa oraz soli i pieprzu do smaku. Na początek przyprawę w płynie MAGGI łączymy z miodem, musztardą i olejem oraz doprawiamy solą i pieprzem. Filety kroimy w kostkę, zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na około 3 godziny. Następnie na patyczki nadziewamy kurczaka na przemian z kawałkami ananasa i pieczemy na rozgrzanym ruszcie przez około 20 min. Szaszłyki będą idealnie smakować w towarzystwie pieczonych ziemniaków i warzywnej sałatki, do której przygotowania możemy zaangażować naszych bliskich. Smacznego!
Więcej kulinarnych inspiracji na pyszne, letnie posiłki na stronie
www.winiary.pl.
*Badanie konsumenckie przeprowadzone przez firmę Millward Brown na zlecenie marki WINIARY.
źródło: winiary.pl