Laureaci Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”, którego celem jest propagowanie żywności rodzimych wytwórców, proponują przepisy na smakołyki idealne na ciepłe dni. Składnikami chłodnika, sałatki i panna cotty są produkty nagrodzone certyfikatami „Doceń polskie” i tytułami TOP PRODUKT.
Zarówno same wyroby (zdobyły maksymalne noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny), jak i przygotowane z nich dania prezentują najwyższą jakość. Nie pozostaje nic innego, jak tylko je przygotować i cieszyć się ich smakiem. Do dzieła!
Chłodnik pomidorowyBłyskawiczna w przygotowaniu propozycja firmy SERTOP, laureata programu „Doceń polskie”.
Certyfikaty jakości i tytuły TOP PRODUKT zdobyły dwa sery topione tego producenta: Gouda wędzona i Edam. Więcej inspirujących przepisów można znaleźć na blogu: www.serkiwkuchni.pl
Składniki:
- 2 kostki (100g) serka topionego SERTOP (np. Edam, nagrodzonego certyfikatem „Doceń polskie”)
- 1 puszka pomidorów lub pół kg świeżych pomidorów
- 100 g kwaśnej śmietany
- 100 g słodkiej śmietany
- kilka kropel soku z cytryny
- pieprz, sól oraz ostra papryka
Sposób przygotowania:
W blenderze miksujemy pomidory z puszki (lub świeże bez skóry), serki, śmietanki (słodką i kwaśną) i kilka kropli soku z cytryny. Przyprawiamy całość do smaku pieprzem, ostrą papryką oraz solą. Tak przygotowany koktajl w cieplejsze dni świetnie sprawdzi się jako chłodnik.
Sałata fit z filetem z kurczaka
Firma Green Spoon proponuje lekką, a jednocześnie zdrową i pożywną sałatkę. Jej głównym składnikiem jest filet z kurczaka zamarynowany w Zdrowym Oleju Rzepakowym Green Spoon Tłoczonym Tradycyjnie Na Zimno, TOP PRODUKCIE programu „Doceń polskie”.
Składniki (danie dla 2 osób)
- 300 g mieszanki sałat (np. lodowa z rukolą, lodowa z roszponką, endywia escarole, endywia frisee, cykoria radicchio)
- 1 filet z piersi kurczaka zagrodowego
- Naturalna Kompozycja Przypraw Warzywno-Owocowa Green Spoon
- Zdrowy Olej Rzepakowy Tłoczony Na Zimno Green Spoon (nagrodzony przez Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie” certyfikatem i tytułem TOP PRODUKT)
- 150 g małych pomidorów koktajlowych
- 1 mała czerwona cebula
- kilka czarnych oliwek
- 100 g kukurydzy konserwowej
- 100 g selera ciętego w zalewie
- sól, pieprz, sos balsamiczny, masło
Przygotowanie:
Czyścimy filet z kurczaka, po czym kroimy go w szersze paski. Z oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, kompozycji owocowo-warzywnej, soli i pieprzu przygotowujemy marynatę, w której zanurzamy kawałki fileta przez ok. 1 godzinę. Pomidory kroimy na połówki i łączymy z pozostałymi składnikami (sałatą, selerem i kukurydzą). Kawałki kurczaka smażymy na maśle, a gdy będą lekko wystudzone, dodajemy je do sałaty. Całość skrapiamy Zdrowym Olejem Rzepakowym Tłoczonym Tradycyjnie Na Zimno i sosem balsamicznym, po czym przyprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Pana cotta z kruszonką, pudrem miętowym i syropem malinowym
Przepis pochodzi z bloga kulinarnego: www.garniecmagalie.blogspot.com
Do przygotowania deseru zaprasza firma Ogródek Dziadunia, producent Syropu z malin uhonorowanego przez Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie” certyfikatem jakości i tytułem TOP PRODUKT. Firma z Wąsosza Dolnego zdobyła w sumie pięć certyfikatów jakości przyznanych w ramach programu „Doceń polskie”. Specjaliści z branży spożywczej nagrodzili nie tylko syrop, lecz także Kapustę kiszoną z grzybami leśnymi, Sok tłoczony naturalny 100% jabłko, Buraczki wiórki oraz Ogórki konserwowe.
Składniki:
- 250 ml mleka 3,2%
- 250 ml śmietany 30%
- 1 cukier z prawdziwą wanilią
- 70 g cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
- olej
Do przygotowania kruszonki potrzebne będą: 5 łyżek stołowych mąki krupczatki, 2 łyżki stołowe Syropu z malin firmy Ogródek Dziadunia, TOP PRODUKTU programu „Doceń polskie” oraz 1 łyżka masła 82%. Z kolei puder miętowy przygotujemy z 3 łyżek cukru i 10 listków świeżej mięty.
Do podania potrzebne są natomiast: 150 ml syropu Ogródek Dziadunia oraz świeże maliny.
Sposób przygotowania:
Śmietankę, mleko i cukry podgrzewamy w rondelku, ale nie gotujemy. W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy do napęcznienia, a gdy to nastąpi dodajemy ją do rondelka z podgrzanymi składnikami i mieszamy. Miseczki do pana cotty smarujemy lekko olejem, po czym wlewamy do nich masę i wstawiamy je do lodówki (najlepiej na całą noc), aby pana cotta stężała.
Przygotowujemy kruszonkę. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza. W misce mieszamy mąkę, syrop i masło, aż powstanie malinowa kruszonka. Wysypujemy ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Upieczoną kruszonkę odstawiamy do wystudzenia.
Czas na puder miętowy. Przygotowujemy końcówkę blendera z nożykami. W pojemniku umieszczamy cukier oraz listki mięty, łączymy składniki, jednocześnie mieszając energicznie blenderem. Gotowy puder wysypujemy na płaski talerzyk i odstawiamy, aby cukier wysechł.
Na talerz wykładamy kruszonkę, na niej umieszczamy pana cottę, całość skrapiamy syropem, dekorujemy świeżymi malinami i miętowym pudrem.