Nowości

OSM Piątnica - W świecie świątecznych wypieków!

Środa, 23 marca 2016
Naturalny, kremowy, delikatny… Wielkanocny sernik, który pamiętamy z dzieciństwa, kiedy to w kuchni królowały nasze babcie, nie musi być jedynie wspomnieniem. A dzięki mielonemu Twarogowi Sernikowemu od OSM Piątnica jego przyrządzenie nie stworzy większych trudności i pozwoli zaoszczędzić czas. Wszystko za sprawą gotowej masy serowej, którą wystarczy uzupełnić według upodobań i upiec, by cieszyć się w pełni naturalnym smakiem prawdziwego, domowego ciasta.
Sernik to ciasto, które uwielbiają wszyscy. Warto jednak pamiętać, że najważniejszą rzeczą decydującą o jego finalnym smaku jest ser. To właśnie głównie od twarogu zależy także konsystencja oraz wygląd i kolor ciasta. Z myślą o serowych wypiekach stworzony został Twaróg Sernikowy od OSM Piątnica. Całkowicie naturalny, charakteryzujący się idealnie dobranymi proporcjami serka śmietankowego i twarogu, które same w sobie zapewniają już odpowiednią zawartość tłuszczu mlecznego, dzięki czemu dodawanie masła lub margaryny jest zbędne. Twaróg Sernikowy to po prostu polski twaróg - zwarty, odpowiednio ciężki, po wyjęciu z lodówki długo zachowuje właściwą konsystencję. Stanowi doskonałą bazę tak pod wszelkie regionalne wariacje na temat sernika wielkanocnego, jak i tego przygotowywanego na co dzień. Wyczarowanie z niego czegoś naprawdę niezwykłego dzięki sprawdzonemu przepisowi oraz odpowiednim produktom nie wymaga ani wiele czasu, ani wielkich umiejętności.

Jak szybko i sprawnie przygotować sernik? Do wykonania masy serowej będziemy potrzebować produkty od OSM Piątnica: 1 kg Twarogu Sernikowego, ½  szklanki 30% Śmietanki, ½  szklanki Mleka Wiejskiego. Musimy także zaopatrzyć się w dwa jajka, cztery żółtka, ¾ szklanki cukru, jedno opakowanie cukry waniliowego, dwa opakowania budyniu waniliowego bez cukru i - co ważne - ½ szklanki wiórków kokosowych. Teraz wszystkie składniki oprócz wiórków kokosowych , białka i czterech łyżek cukru należy dokładnie wymieszać mikserem i delikatnie wlać do blaszki wyłożonej uprzednio ciastem, a potem piec wszystko godzinę w piekarniku nagrzanym do 180OC. W międzyczasie należy przygotować pianę z białek i cukru, by po godzinie pieczenia wylać ją na gorące ciasto i posypać wiórkami. Tak przygotowany sernik wystarczy zapiekać jeszcze 10 minut w 180OC - nie dopuszczając jednak do zrumienienia powierzchni. Potem można już cieszyć się tradycyjnym, serowym smakiem domowego ciasta, bo ten twarogu od Piątnicy - bez względu na to, czy to w tradycyjnej, czy w nowoczesnej interpretacji - pozostaje tym samym, który znamy z czasów, kiedy naturalne składniki były naturalnym - bo jedynym możliwym - wyborem.  

Twaróg Sernikowy
Cena: 10,50 zł/ 1 kg
Producent: OSM Piątnica



tagi: OSM Piątnica , twaróg sernikowy , Wielkanoc ,