Marka HELIO, ekspert w świecie bakalii, suszonych owoców oraz dodatków do ciast, proponuje nowość – masę orzechową z kawałkami orzeszków. Nowy smakołyk HELIO to produkt bezglutenowy co potwierdza znak Przekreślonego Kłosa na opakowaniu – masa orzechowa z kawałkami orzeszków HELIO jest licencjonowana przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Nowość bakaliowego potentata nie zawiera także konserwantów.
Chrupiąca gładkośćMasa orzechowa z kawałkami orzeszków HELIO to odpowiednio dobrane proporcje składników. W składzie nowości HELIO prócz orzeszków ziemnych znajdziemy także mleko, które nadaje smakołykowi gładkości oraz sprawia, że czujemy różnicę pomiędzy masą orzechową a masłem orzechowym.
Wszechstronny dodatekMasa orzechowa z kawałkami orzeszków HELIO to wszechstronny dodatek do wszelkiego rodzaju wypieków. Sprawdzi się w przekładańcu z wafli lub herbatników, jako nadzienie do rogalików, wierzchnia warstwa do sernika lub biszkoptu, krem do naleśników lub bułki „chałki”. Masą orzechową z kawałkami orzeszków można także z powodzeniem zastąpić polewę na świątecznym mazurku lub makowcu, oraz może stanowić warstwę popularnej szarlotki po królewsku oraz nadzienie strucli i tart.
Jeśli mamy ochotę na szybki i słodki deser możemy nałożyć warstwę masy orzechowej HELIO na budyń waniliowy lub zjeść bezpośrednio z puszki łyżeczką lub po dziecięcemu palcem. W duecie z dostępnymi na rynku gotowymi ciastami, czy kruchymi babeczkami będą stanowić także smakowite „koło ratunkowe” na niezapowiedzianych gości, czy niedobór czasu na kulinarne przygotowania w okresie przedświątecznym.
Przekładaniec z masą orzechową z kawałkami orzeszków HELIO
Składniki:
- 3 paczki herbatników 200 g, (kakao)
- 2 puszki masy orzechowej HELIO,
- 2 budynie śmietankowe bez cukru,
- 1,5 łyżeczki żelatyny lub śmietan-fix,
- 200g orzechów ziemnych HELIO bez soli
Przygotowanie:
- Budynie rozpuścić w szklance zimnej wody.
- Zagotować 2 szklanki wody, wsypać galaretkę cytrynową, rozpuścić, pozostawić na ogniu i wlać rozpuszczone budynie, mieszając zagotować. Pozostawić masę do wystygnięcia.
- Chłodną masę budyniowo-galaretkową zmiksować z masłem roślinnym w kostce.
- Śmietanę 30 % ubić na bitą śmietanę, dodać rozpuszczone 1,5 łyżeczki
żelatyny (w niewielkiej ilości zimnej wody, rozpuszczoną żelatynę delikatnie podgrzać). Wystudzoną żelatynę dodać do śmietany i ubić, w miejsce żelatyny można dodać śmietan-fix.
Układanie:
- krem (budyń+galaretka+masło)
- 1 puszka masy orzechowej HELIO
- ciasto schłodzić (ok. 1 godziny przed położeniem kolejnej warstwy masy orzechowej),
- 1 puszka masy orzechowej HELIO
- skruszone orzechy ziemne HELIO
Masa orzechowa z kawałkami orzeszków HELIO to produkt bezglutenowy. Powyższy przepis z łatwością można zatem wykonać również w wersji bezglutenowej zastępując herbatniki tradycyjne tymi bezglutenowymi, a pozostałe składniki również będą bezpieczne i nie będą zawierały nawet śladowych ilości glutenu.
Orientacyjna cena w sklepie:Masa orzechowa z kawałkami orzeszków HELIO (560g) – ok. 9 zł
Więcej informacji na temat produktów HELIO na
www.helio.pl oraz
http://www.facebook.com/HelioBakalie