Ryby to jeden z kluczowych elementów zdrowej diety. Wpływają pozytywnie na cały organizm człowieka, ponieważ w składzie zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy, minerały i wiele ważnych pierwiastków. Jest to także dobra alternatywa dla białego i czerwonego mięsa, równie smaczna i łatwa w przygotowaniu. Graal® podpowiada, jakie ryby najlepiej wybrać i dlaczego warto je jeść.
Tuńczyk – naturalne źródło białkaTuńczyk to jedna z najczęściej wybieranych ryb wśród Polaków. Jest powszechnie dostępna i smaczna, zawiera wiele elementów, które niezbędne są w codziennej, zdrowej diecie. Mięso ryby jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych OMEGA-3, które obniżają ryzyko chorób układu krążenia, pomagają zapobiegać udarom, zawałom czy miażdżycy. Zawiera także wiele witamin, m.in.: B3 odpowiedzialną za energię, D3 odpowiadającą za układ kostny i metabolizm czy B12, która wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego. Ponadto to także jedna z ryb najczęściej spożywana przez osoby na diecie. Walorem tuńczyka jest duża zawartość białka, które obniża kaloryczność diety, zwiększa uczucie sytości, a w efekcie pozwala organizmowi spalić więcej kalorii. Zaletą jest także sam produkt, który może być długo przechowywany, np. w puszce, dlatego stanowi wygodne rozwiązanie. Tuńczyka można przygotować na wiele sposobów: dodać do sałatki, ryżu, zupy, a także zjeść sauté. Dla osób, które cenią sobie dania bez substancji konserwujących i sztucznych składników, polecamy Salatino z tuńczykiem od Graal® w kilku wersjach smakowych: z grzybami mun i kaszą kuskus, z kasztanami i kaszą kuskus, z kuskusem perłowym i suszonymi pomidorami.
- Salatino
Tuńczyk po meksykańsku
Waga: 160 g
Cena: 7,99 zł
- Salatino
Tuńczyk z czarnymi oliwkami
Waga: 160 g
Cena: 7,99 zł
- Salatino
Tuńczyk z grzybami mun
Waga: 160 g
Cena: 7,99 zł
Makrela – wzmocnienie odporności Makrela, ceniona za walory smakowe i delikatne mięso, gości na polskich stołach już od wielu lat. To ryba, która pod względem wartości odżywczych wyróżnia się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych OMEGA-3 i OMEGA-6, wpływających pozytywnie na układ nerwowy i poziom cholesterolu w organizmie człowieka, a ponadto wspomagających pracę mózgu i działających przeciwbólowo. Przede wszystkim jednak mięso makreli zawiera dużą ilość selenu, który działa ochronnie i wpływa na układ odpornościowy całego organizmu. Dodatkowo selen wpływa na pracę serca i poziom hormonów wytwarzanych przez tarczycę. Oprócz tego, mięso tej ryby jest źródłem wielu minerałów i witamin z grup: B, D, E, a także A – odpowiedzialnych za wygląd skóry, zapobieganie powstawania zmarszczek czy odżywianie kości i zębów. Samo przygotowanie makreli jest łatwe i szybkie. Najczęściej spożywana jest jako samodzielne danie lub dodatek do kanapek, warzyw czy sałatek. Propozycja od Graal to smaczne i pożywne filety w kilku wersjach smakowych: w sosie pomidorowym, z papryczką piri-piri w oleju, z pastą pomidorowo-czosnkową w oleju, w sosie musztardowym z chrzanem, w słodkim sosie barbecue, w oleju.
- Filety z makreli w sosie pomidorowym
Waga: 170 g
Cena: 4,99 zł
- Filety z makreli w oleju
Waga: 170 g
Cena: 4,99 zł
- Filety w sosie musztardowym z chrzanem
Waga: 170 g
Cena: 4,99 zł
Zainspiruj się wiosną z Graal® i wygraj rower – KONKURS Chcąc zainspirować Polki i Polaków do zdrowego stylu życia i włączenia produktów rybnych do codziennej diety, Graal postanowił przeprowadzić konkurs „Zainspiruj się wiosną z Graal®”. Co tydzień można wygrać rower i karty upominkowe na sportowe zakupy w sieci sklepów Decathlon. Aby wziąć w nim udział, należy kupić produkt objęty promocją, zachować paragon i odpowiedzieć na pytanie konkursowe. Szczegółowe informacje oraz regulamin dostępne są na stronie internetowej: graal.pl/konkurs. Konkurs rozpoczyna się już 1 marca i będzie trwał do 30 kwietnia 2016 roku.