Nowości

Typowo męskie smaki idealne na grilla

Czwartek, 25 lutego 2016
Wołowe steki, grillowane skrzydełka czy soczysta karkówka - te smakołyki z pewnością ucieszą niemal każde męskie podniebienie. Jednak sekretem udanego przyjęcia z grillem w roli głównej są nie tylko dania główne, ale również wyjątkowe, pyszne dodatki. Pomysłów na to jak urozmaicić dania z rusztu jest wiele, ale większość z nas nie wyobraża sobie grillowych potraw bez smakowitych sosów, które doskonale podkreślają ich smak.
Mięso w nowym wydaniu

Co mężczyźni najczęściej wrzucają na ruszt? Przede wszystkim mięso. Nie zapominajmy jednak, że panowie to prawdziwi wirtuozi smaków, którzy potrafią być bardzo innowacyjni. Dlatego coraz częściej sięgają po nowe produkty, za pomocą których przyrządzają smakowite dania. W czym tkwi ich sekret? W dodatkach. Nudny ketchup, czy musztardę wystarczy zastąpić pysznymi sosami, które podkręcą smak mięsnych dań z rusztu, a także sprawią , że nie będą one zbyt suche. Sos idealnie pasujący do potraw z grilla możemy przygotować sami, mieszając ze sobą odpowiednie składniki. W sklepach znajdziemy jednak gotowe produkty, np. sosy marki Kuhne (Sos Barbecue, Steak, czy Ciemne Piwo). To idealne rozwiązanie dla panów, którzy szybko, wygodnie i w praktyczny sposób, chcą urozmaicić smak tradycyjnej karkówki, czy kiełbasek.

Przykładowe przepisy

Grill jest doskonałą okazją do kulinarnych eksperymentów i próbowania zupełnie nowych smaków. Oto ciekawe przepisy na proste dania z rusztu, które zadowolą niemal każde męskie podniebienie.

Grillowana karkówka w cytrusowej oprawie

Składniki

•    4-6 łyżek sosu (np. Kuhne – Czerwona Cebulka, butelka 250 ml)
•    5 kotletów z karkówki
•    3 łyżki soku z limonki
•    4 szklanki soku pomarańczowego
•    2 łyżki soku z grejpfruta
•    pół szklanki oliwy
•    2 ząbki czosnku
•    przyprawy do smaku

Przygotowanie

Sok pomarańczowy dokładnie mieszamy z sokiem z limonki, grejpfruta i oliwą. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku. Mięso zanurzamy w marynacie i odstawiamy do lodówki na 3 godziny. Po upływie wskazanego czasu, karkówkę grillujemy przez około 5 minut z obu stron. Mięso serwujemy w towarzystwie sosu Kuhne Czerwona Cebulka.


Grillowane żeberka z żurawinową nutą

Składniki

•    4-6 łyżek smakowego sosu (np. Kuhne – Sos Ciemne Piwo, butelka 250 ml)
•    5 żeberek
•    5 łyżek konfitury z żurawiny
•    przyprawy do smaku

Przygotowanie

Żeberka wyjmujemy z opakowania, delikatnie przyprawiamy i grillujemy ze wszystkich stron na średnio rozgrzanym ruszcie. Podajemy z żurawiną i sosem Ciemne Piwo Kuhne.




tagi: grill , ketchup , musztarda , sos ,