Advertisement

Nowości

SERTOP – placki z batatów i sera

Czwartek, 11 lutego 2016
Składniki dla2 osób:
•    1 duży batat
•    100g serka topionego Śmietankowy SERTOP
•    1 łyżka przyprawy do piernika
•    ok. 100-150 ml mąki gryczanej
•    szczypta soli
•    3 pomarańcze
•    Masło

Do dekoracji: sezam, cukier puder

Przygotowanie:
Batata gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości (ok. 30-45 minut).  Kiedy będzie gotowy, obieramy go ze skórki, przekładamy do miski i ugniatamy widelcem lub przepuszczamy przez praskę. Dodajemy sok wyciśnięty z ½ pomarańczy, przyprawę do piernika i mąkę gryczaną, a następnie mieszamy. Z ciasta formujemy placuszki, które smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła z obu stron przez ok. 3-4 minuty.

Pomarańcze kroimy na ćwiartki i wycinamy nożem kawałki owoców, oddzielając je od skórki i białych błon. Następnie układamy je na gotowych placuszkach i dekorujemy sezamem. Możemy dodatkowo posypać je cukrem pudrem. Smacznego!

Więcej przepisów na: www.sertop.pl


tagi: Sertop , placki z batatów i sera , przepisy kulitarne ,