Składniki dla2 osób:• 1 duży batat
• 100g serka topionego Śmietankowy SERTOP
• 1 łyżka przyprawy do piernika
• ok. 100-150 ml mąki gryczanej
• szczypta soli
• 3 pomarańcze
• Masło
Do dekoracji: sezam, cukier puderPrzygotowanie:Batata gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości (ok. 30-45 minut). Kiedy będzie gotowy, obieramy go ze skórki, przekładamy do miski i ugniatamy widelcem lub przepuszczamy przez praskę. Dodajemy sok wyciśnięty z ½ pomarańczy, przyprawę do piernika i mąkę gryczaną, a następnie mieszamy. Z ciasta formujemy placuszki, które smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła z obu stron przez ok. 3-4 minuty.
Pomarańcze kroimy na ćwiartki i wycinamy nożem kawałki owoców, oddzielając je od skórki i białych błon. Następnie układamy je na gotowych placuszkach i dekorujemy sezamem. Możemy dodatkowo posypać je cukrem pudrem. Smacznego!
Więcej przepisów na:
www.sertop.pl