Advertisement

Nowości

Sertop – zapiekane bataty z serkiem

Środa, 03 lutego 2016
Składniki dla 2 osób:
•    1 duży batat
•    100g serka topionego Śmietankowy SERTOP
•    2-3 łyżki mleka
•    2 łyżeczki przyprawy do piernika
•    5 łyżek soku z pomarańczy

Do dekoracji: trybula

Przygotowanie:
Bataty gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości ok. 30-45 minut w zależności od wielkości. Ugotowaną bulwę kroimy na dwie części i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Środek batata wydrążamy łyżeczką na głębokość 1cm.

Przygotowujemy sos:
Pokrojony w kosteczkę serek śmietankowy podgrzewamy z mlekiem i sokiem do momentu rozpuszczenia się serka, a następnie dodajemy odrobinę soli i 1 łyżeczką przyprawy do piernika. Gotowym sosem zalewamy bataty. Całość wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 10 minut, a następne podajemy na stół. Dekorujemy trybulą. Smacznego!

Więcej przepisów na: www.sertop.pl



tagi: Sertopprzepisy kulinarne , bataty , ser ,