Advertisement

Nowości

Sertop – marchewka z serem i kaszą

Środa, 03 lutego 2016
Składniki dla 2 osób:
•    6 marchewek średniej wielkości
•    1 łyżka masła
•    ½ szklanki kaszy jaglanej
•    ok. 1 szklanki wody
•    100g serka topionego Edam z serii „Jak Dawniej” SERTOP
•    2-3 łyżki mleka

Do dekoracji:
czarnuszka

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przelewamy na sitku wrzątkiem, a następnie gotujemy w wodzie z dodatkiem masła przez ok. 10 minut. Przykrywamy pokrywką, zdejmujemy z ognia i zostawiamy, aby napęczniała.

W czasie, kiedy kasza się gotuje, przygotowujemy marchewki. Warzywa obieramy, kroimy na dwie części (wzdłuż) i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy 10 minut (powinny być al. dente).

Przygotowujemy sos:
Mleko zagotowujemy w garnuszku z pokrojonym w kostkę serkiem i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż serek się rozpuści.

Kaszę wykładamy na talerze, na nią kładziemy marchewki. Całość polewamy sosem i dekorujemy czarnuszką.

Więcej przepisów na: www.sertop.pl




tagi: Sertop , przepisy kulinarne , marchewka , ser , kasza ,