Ziarenka pełne zdrowiaSoczewica, podobnie jak groch czy fasola, należy do grona roślin strączkowych. Niestety w przeciwieństwie do nich, wciąż nie cieszy się dużą popularnością w naszych kuchniach. Jest to duży błąd ponieważ soczewica stanowi istny magazyn substancji odżywczych. Do jej największych zalety należy przede wszystkim wysoka zawartość białka (50 g soczewicy zawiera go aż 12 g!). Nie bez powodu zatem soczewica jest produktem cieszącym się ogromną popularnością, zarówno wśród wegetarian, jak i osób, które wymagają zwiększonej ilości białka w diecie m.in. sportowców oraz kobiet karmiących piersią. Co więcej, roślina ta bogata jest w węglowodany i błonnik, a także odznacza się znikomą zawartością tłuszczu oraz niskim indeksem glikemicznym. Jest to zatem idealny produkt dla diabetyków oraz wszystkich tych, którzy chcą zadbać o zdrową i zgrabną sylwetkę.
Wybierając soczewicę zieloną marki Halina, możemy być pewni, nie tylko jej właściwości zdrowotnych, ale również wyjątkowego smaku. Po odpowiednim ugotowaniu, z powodzeniem bowiem sprawdzi się w naszych jadłospisach jako składnik zupy, potrawki, pasztetu, pasty na kanapki czy farszu do pierogów.
www.halina.eu www.facebook.com/HalinaiBrittaNaTropieDobregoSmaku