Nowości

Dwie ręcznie zbierane kawy z serca dwóch różnych kultur od Nespresso

Poniedziałek, 01 lutego 2016
W Rwandzie, na małej, ale nowocześnie zmodernizowanej plantacji kawy w okolicach jeziora Kiwu pracuje niewielka, lokalna społeczność. Takich jest tutaj wiele. Gęsto zaludnione brzegi jeziora Kiwu to tereny żyzne, o dobrych warunkach do uprawy. Tutejsi plantatorzy jakiś czas temu doświadczyli renesansu przemysłu kawowego i używają nowoczesnych technik obróbki zbiorów, dostarczając kawę szlachetnej jakości i najlepszego aromatu. Owoce kawowca, rosnące w pełnym słońcu, zbierają ręcznie. Ponieważ nie wszystkie „wiśnie” kawy dojrzewają jednocześnie, plantatorzy sprawdzają drzewka co kilka dni, aby wybrać tylko dojrzałe owoce. Kawa pochodząca z Rwandy uważana jest za jedną z najsłodszych i najbardziej cenionych kaw z Afryki Wschodniej.
W odróżnieniu od Rwandy, w Meksyku (w Chiapas) krzewy kawowca rosną na wysokich terenach i ich powulkanicznej glebie. Schowane są w cieniu drzew pomarańczowych i awokado. Teren Chiapas uważany jest za region, w którym zapoczątkowano pozyskiwanie jakościowej kawy w tym kraju. Lokalne mieszanki znane są z aromatu owoców pestkowych oraz nut kakao. Tutejsi farmerzy preferują tradycyjne metody uprawy, przekazywane z pokolenia na pokolenie od lat. Drzewa kawowca zasadzają w cieniu bujnej roślinności tropikalnego lasu deszczowego. Przedłuża to dojrzewanie owoców, a tym samym dostarcza ziaren jednakowej jakości o wybornych aromatach.

Kawami z tych dwóch krajów o egzotycznie brzmiących nazwach - UMUTIMA wa Lake Kivu oraz TANIM de Chiapas - Nespresso zaskakuje konsumentów w nowej edycji limitowanej. Powstały one we współpracy ze społecznościami, zamieszkującymi wybrzeża jeziora Kiwu w Rwandzie oraz region Chiapas w Meksyku – choć w zupełnie różnych kulturach, stworzone z jednej wspólnej pasji. Doceniając ich zamiłowanie do uprawy kawowca, obu kawom nadano nazwę „serce” w lokalnych językach (pierwsze człony nazw) - UMUTIMA wa Lake Kivu oraz TANIM de Chiapas. Tworząc je, Nespresso połączyło zamiłowanie i poświęcenie plantatorów ze swoją ekspercką  wiedzą nt. technologii palenia i mielenia.

W kawie UMUTIMA wa Lake Kivu eksperci Nespresso wydobyli wrodzone cechy kawy poprzez oddzielne palenie zielonych ziaren. Część z nich podlega łagodnemu paleniu, co podkreśla nuty soczystych owoców. Druga część palona jest mocniej, co pozwala uzyskać odpowiednią moc kawy i jedwabistą konsystencję. Dzięki przemyślanej selekcji i odpowiedniemu mieszaniu w filiżankę tej kawy odznacza kompleksowość i pełnia smaku.

Tworząc TANIM de Chiapas również zastosowano technikę oddzielnego palenia. Jedna partia kawy wypalana jest w niskiej temperaturze przez dłuższy czas, co wydobywa z niej charakterystyczne nuty orzecha i chleba, podczas gdy drugą część poddaje się krótszemu, ale mocniejszemu paleniu, co pozwoliło uwypuklić jej jedwabistą konsystencję.

Zarówno UMUTIMA wa Lake Kivu jak i  TANIM de Chiapas to kawy z serii Pure Origin – gamy kaw pozyskiwanych z jednego kraju pochodzenia. Oznacza to 100% ziaren każdej z kaw pochodzi z odpowiedniego kraju.

Profile aromatyczne nowych kaw:

UMUTIMA wa Lake Kivu
  • Orzeźwiające połączenie gęstej konsystencji i nut soczystych owoców, wzmocnionych delikatnym posmakiem.
  • Rekomendowana do picia w postaci espresso lub lungo.
  • Intensywność: 6

TANIM de Chiapas
  • Słodka harmonia jedwabistej konsystencji i aromatu chleba oraz nut orzechowych.
  • Rekomendowana do picia w postaci ristretto lub espresso.
  • Intensywność: 7

Obie kawy - UMUTIMA wa Lake Kivu oraz TANIM de Chiapas – wyśmienicie łączą się z mlekiem. Sommelierzy ds. kawy w Nespresso polecają podawać je odpowiednio jako latte macchiato oraz cappuccino, lub po prostu – z odrobiną mleka.

UMUTIMA wa Lake Kivu oraz TANIM de Chiapas dostępne są w ofercie Nespresso w butikach marki, sklepie internetowym na nespresso.com, poprzez mobilną aplikację oraz telefoniczną infolinię przez ograniczony czas w cenie 2 zł za kapsułkę.



źródło: nestle.pl


tagi: Nestle , Nespresso , UMUTIMA wa Lake Kivu oraz TANIM de Chiapas ,