W ofercie sieci MAKRO pojawił się łosoś pacyficzny. Ta wyjątkowa ryba poławiana jest w krystalicznie czystych wodach, dzięki czemu ceniona jest za swój smak i wszechstronność kulinarnych zastosowań.
W świecie ryb i owoców morza, czerwony łosoś zajmuje szczególne miejsce. Żyjący swobodnie w wyjątkowo czystych, lodowatych wodach Alaski, swój niepowtarzalny smak, zwartą strukturę i głęboki, czerwony kolor mięsa, zawdzięcza żywieniu różnorodnym i naturalnym pokarmem, w skład którego wchodzą m.in. mniejsze ryby, skorupiaki, krewetki, a nawet kalmary. Dzięki swoim właściwościom, rybę tą charakteryzuje wszechstronność kulinarnych zastosowań – do wędzenia, grillowania, pieczenia, smażenia, czy gotowania na parze.
Co istotne, Stan Alaska jest światowym liderem we wprowadzaniu standardów odpowiedzialnego i przyjaznego środowisku zarządzania zasobami morskimi. Dzięki temu, połowy dzikiego łososia certyfikowane są tam zarówno zgodnie z wymogami organizacji FAO, jak i MSC (Marine Stewardship Council), a hodowla w warunkach sztucznych jest zakazana. Daje to konsumentom pewność, że otrzymują produkt najwyższej jakości, pełen wartości odżywczych, pozyskany z dbałością o środowisko i lokalny ekosystem.
Czerwony łosoś z Alaski poławiany jest w sezonie letnim, w okresie od czerwca do września.
źródło: makro.pl