• 2 średnie ziemniaki
• 2 średnie marchewki
• 1 duża cebula
• 1 kolba kukurydzy
• 1 łyżka kminku CYKORIA
• Pieprz mielony CYKORIA do smaku
• Sól do smaku
• 1-2 łyżki oliwy z oliwek
• masło
Przygotowanie:
Cebulę obieramy, kroimy w talarki i podsmażamy na średnim ogniu na patelni z oliwą do momentu, aż będzie szklista. W tym czasie obieramy marchewki i ziemniaki a następnie kroimy je w talarki o grubości ½ cm (marchewki) i 1cm (ziemniaki). Kolbę kukurydzy kroimy w 2cm krążki. Tak przygotowane warzywa wsypujemy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody, solimy i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 15 minut. Kiedy będą gotowe, odcedzamy je z wody, łączymy z cebulką, dodajemy kminek oraz sól i pieprz do smaku a także odrobiną masła. Całość mieszamy, przekładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Alternatywnie warzywa możemy zrobić na patelni, na której przygotowywaliśmy cebulkę. Albo połączyć tuż po ugotowaniu z podsmażoną cebulkę i zjeść w tej formie z dodatkiem przypraw i oliwy z oliwek.