Nieskategoryzowane

Chrobry znów króluje

Środa, 01 października 2008
Specjaliści z Pabianickich Zakładów Mięsnych PAMSO mogą unieść ręce w geście zwycięstwa. Jeden z produktów ich marki - Szynka Chrobry - zdeklasował konkurentów zdobywając cenny tytuł „Pabianickiego Produktu Roku".

Konkurs, organizowany przez Urząd Miejski w Pabianicach, odbył się w tym roku po raz pierwszy. Ogłoszony wiosną wzbudził zainteresowanie lokalnych producentów. „Cieszymy się, że wyroby PAMSO zdobywają uznanie zarówno wśród konsumentów, jak i wśród jury konkursów. Poświęcamy dużo czasu na udoskonalanie naszych produktów. Ta nagroda jest dla nas informacją, iż zmierzamy w dobrym kierunku" - mówi  Kierownik Działu Marketingu PAMSO, Monika Adamus.

 

To nie pierwsze wyróżnienie zdobyte przez Szynkę Chrobry. W 2000 roku w jesiennej edycji ogólnopolskiego konkursu organizowanym przez Instytut Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego w Warszawie nagrodzono ją tytułem „Produkt Najwyższej Jakości". Już wtedy zauważono jej ponadprzeciętne walory.

 

Utytułowany „Pabianickim Produktem Roku" wyrób Pamso łączy smak tradycji i nowoczesności. Jest to wyborna, długodojrzewająca wędzona szynka wieprzowa, przygotowana według staropolskich receptur. Swój szlachetny smak i wyjątkowy aromat zawdzięcza długiemu leżakowaniu w soli i specjalnie dobranych przyprawach, które - działając jak naturalne konserwanty -  pozwalają przechowywać ją przez długi czas nawet bez zachowania warunków chłodniczych.

 

Tak przygotowana Szynka Chrobry dorównuje smakiem znanemu na całym świecie włoskiemu prosciutto czy hiszpańskiej jamo serrano i należy nie tylko do najsmaczniejszych, ale i najzdrowszych przetworów mięsnych, ma bowiem mniej tłuszczu i jest bogatym źródłem białka. Wysoka zawartość tego ostatniego wynika z faktu, że 100 gramów szynki powstaje ze 113 gramów surowca - 13 g to naturalny ubytek wody.

 

Wyśmienita w roli przystawki czy bardziej tradycyjnie - podana do śniadania ze świeżym pieczywem i chrzanem, Szynka Chrobry doskonale nadają się również jako dodatek do głównych dań obiadowych. Najlepiej smakuje pokrojona w cienkie plasterki, podana z dodatkiem owoców, warzyw i delikatnych serów pleśniowych.

tagi: Pamso , Chrobry ,