Nowości

Święta z Cykorią - wigilijny bigos

Piątek, 18 grudnia 2015
Składniki:

•    1kg kapusty kwaszonej
•    100 g grzybów
•    2 cebule
•    2 ząbki czosnku
•    100 ml czerwonego, wytrawnego wina
•    oliwa
•    sól
•    4 łyżki miodu
•    2 łyżeczki pieprzu CYKORIA
•    1 łyżeczka majeranku CYKORIA
•    5 ziaren ziela angielskiego CYKORIA
•    4 liście laurowe CYKORIA
•    opakowanie rodzynek CYKORIA
•    paczka suszonych śliwek

Przygotowanie

Grzyby moczymy 1h w wodzie. W tym czasie gotujemy kapustę w garnku z dodatkiem wody. Cebulę podsmażamy z czosnkiem na oliwie. Dodajemy odsączone i pokrojone grzyby oraz ugotowaną kapustę, wszystkie przyprawy, rodzynki i śliwki a następnie wlewamy wino, sok z kapusty i przecedzoną na sitku wodę z moczonych grzybów. Gotujemy do miękkości kapusty, dodajemy 3-4 łyżki modu i odstawiamy. Na następny dzień  zagotowujemy ponownie. Bigos jest najlepszy po kilku dniach stania w lodówce,  więc warto zrobić go z wyprzedzeniem.


tagi: Cykoria , wigilijny bigos , przepisy kulinarne ,