Składniki na ciasteczka:• 1 jajko
• 70ml cukru
• 100g masła
• 150g mrożonego szpinaku
• 130ml mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 duża łyżka przyprawy do piernika
Składniki na polewę: • 50g serka topionego Edam marki SERTOP
• 1/4 kostki masła
• 50ml mleka
• ½ szklanki cukru pudru
• Wydrążona laska wanilii
Do dekoracji: ulubione posypki
PrzygotowanieWszystkie składniki ciasta mieszamy z sobą i wkładamy do foremek na cake pops. Pieczemy ok. 20-25 minut ( w zależności od piekarnika) w temp. 180 stopni. Przygotowujemy polewę. Masło, mleko, wanilię i pokrojony serek gotujemy na małym ogniu do momentu, aż serek się rozpuści. Dodajemy cukier i mieszamy. Kulki z ciasta nadziewamy po kolei na patyczki, zanurzamy na moment w polewie i od razu dekorujemy ulubioną posypką. Gdyby polewa była zbyt gęsta, dodajemy więcej mleka. Każde ciasteczko wbijamy w styropian lub np. przekrojonego ziemniaka, aby polewa zastygła. Smacznego!
Więcej przepisów na:
www.sertop.pl