Składniki:• 1 szklanka kaszy pęczak
• 200g maku potrójnie mielonego
• 1 torebka cukru wanilinowego CYKORIA
• 200ml mleka
• 4 łyżki miodu
• ½ paczki rodzynek CYKORIA
• ½ szklanki orzechów włoskich
• ½ szklanki kandyzowanej pomarańczy
Przygotowanie- Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie w stosunku 1: 2 (jedna część kaszy, dwie części wody) przez ok. 15 minut.
- Garnek z kaszą przykrywamy i zdejmujemy z gazu. Trzeba dać kaszy trochę czasu, aby porządnie napęczniała.
- W tym samym czasie przygotowujemy masę makową. Wsypujemy do garnka mak i cukier wanilinowy, dolewamy mleko oraz miód.
- Całość zagotowujemy a następnie gotujemy na małym ogniu do momentu zgęstnienia masy.
- Dodajemy skórkę z pomarańczy, rodzynki i orzechy włoskie i gotujemy jeszcze chwilę.
- Gorącą kaszę przekładamy do miski, w której będziemy ją podawać i dekorujemy pozostałą częścią bakali.
- Miskę odstawiamy, aby całość ostygła i wkładamy do lodówki lub podajemy bezpośrednio na Wigilijny stół.
Kutia powinna być bardzo słodka i dość gęsta. W razie potrzeby dosładzamy ją dodatkową porcją miodu.