Advertisement

Nowości

CYKORIA - Wigilijna kutia

Piątek, 18 grudnia 2015
Nieodłączny element Wigilijnego menu. Do przygotowania w 30 minut, dzięki potrójnie mielonemu makowi.
Składniki:
•    1 szklanka kaszy pęczak
•    200g maku potrójnie mielonego
•    1 torebka cukru wanilinowego CYKORIA
•    200ml mleka
•    4 łyżki miodu
•    ½ paczki rodzynek CYKORIA
•    ½ szklanki orzechów włoskich
•    ½ szklanki kandyzowanej pomarańczy

Przygotowanie
  1. Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie w stosunku 1: 2 (jedna część kaszy, dwie części wody) przez ok. 15 minut.
  2. Garnek z kaszą przykrywamy i zdejmujemy z gazu. Trzeba dać kaszy trochę czasu, aby porządnie napęczniała. 
  3. W tym samym czasie przygotowujemy masę makową. Wsypujemy do garnka mak i cukier wanilinowy, dolewamy mleko oraz miód.
  4. Całość zagotowujemy a następnie gotujemy na małym ogniu do momentu zgęstnienia masy.
  5. Dodajemy skórkę z pomarańczy, rodzynki i orzechy włoskie i gotujemy jeszcze chwilę.
  6. Gorącą kaszę przekładamy do miski, w której będziemy ją podawać i dekorujemy pozostałą częścią bakali.
  7. Miskę odstawiamy, aby całość ostygła i wkładamy do lodówki lub podajemy bezpośrednio na Wigilijny stół.

Kutia powinna być bardzo słodka i dość gęsta. W razie potrzeby dosładzamy ją dodatkową porcją miodu.


tagi: Cykoria , kutia , przepis ,