Nowości

Nowość: masa orzechowa z kawałkami orzeszków HELIO

Poniedziałek, 26 października 2015
Umiejętność przyrządzania smakowitych deserów to najczęściej skutek nabytego doświadczenia polegającego na odpowiednim dobieraniu składników i ich połączeniu w optymalnych proporcjach. Kulinarne doświadczenie to też efekt często wieloletniego eksperymentowania z recepturami, ich modyfikowania i urozmaicania. Jeśli nasz status kulinarnego eksperta jest dopiero potencjałem do zrealizowania, lub nie mamy czasu i środków na podejmowanie ryzyka eksperymentowania to w doborze składników do słodkich deserów warto wspomóc się wiedzą i doświadczeniem eksperta.
Marka HELIO, ekspert w świecie bakalii, suszonych owoców oraz dodatków do ciast, proponuje nowość – masę orzechową z kawałkami orzeszków. Nowy smakołyk HELIO to produkt bezglutenowy co potwierdza znak Przekreślonego Kłosa na opakowaniu – masa orzechowa z kawałkami orzeszków HELIO jest licencjonowana przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Nowość bakaliowego potentata nie zawiera także konserwantów.

Chrupiąca gładkość
Masa orzechowa z kawałkami orzeszków HELIO to odpowiednio dobrane proporcje składników. W składzie nowości HELIO prócz orzeszków ziemnych znajdziemy także mleko, które nadaje smakołykowi gładkości oraz sprawia, że czujemy różnicę pomiędzy masą orzechową a masłem orzechowym.

Wszechstronny dodatek
Masa orzechowa z kawałkami orzeszków HELIO to wszechstronny dodatek do wszelkiego rodzaju wypieków. Sprawdzi się w przekładańcu z wafli lub herbatników, jako nadzienie do rogalików, wierzchnia warstwa do sernika lub biszkoptu, krem do naleśników lub bułki „chałki”. Masą orzechową z kawałkami orzeszków można także z powodzeniem zastąpić polewę na świątecznym mazurku lub makowcu, oraz może stanowić warstwę popularnej szarlotki po królewsku oraz nadzienie strucli i tart.

Jeśli mamy ochotę na szybki i słodki deser możemy nałożyć warstwę masy orzechowej HELIO na budyń waniliowy lub zjeść bezpośrednio z puszki łyżeczką lub po dziecięcemu palcem. W duecie z dostępnymi na rynku gotowymi ciastami, czy kruchymi babeczkami będą stanowić także smakowite „koło ratunkowe” na niezapowiedzianych gości, czy niedobór czasu na kulinarne przygotowania w okresie przedświątecznym.

Przekładaniec z masą orzechową z kawałkami orzeszków HELIO

Składniki:
•    3 paczki herbatników 200 g, (kakao)
•    2 puszki masy orzechowej HELIO,
•    2 budynie śmietankowe bez cukru,
•    1 galaretka cytrynowa,
•    kostka masła roślinnego,
•    1,5 łyżeczki żelatyny lub śmietan-fix,
•    500 g śmietana 30 %,
•    200g orzechów ziemnych HELIO bez soli

Przygotowanie:

1. Budynie rozpuścić w szklance zimnej wody.

2. Zagotować 2 szklanki wody, wsypać galaretkę cytrynową, rozpuścić, pozostawić na ogniu i wlać rozpuszczone budynie, mieszając zagotować. Pozostawić masę do wystygnięcia.

3. Chłodną masę budyniowo-galaretkową zmiksować z masłem roślinnym w kostce.

4. Śmietanę 30 % ubić na bitą śmietanę, dodać rozpuszczone 1,5 łyżeczki
żelatyny (w niewielkiej ilości zimnej wody, rozpuszczoną żelatynę delikatnie
podgrzać). Wystudzoną żelatynę dodać do śmietany i ubić, w miejsce żelatyny można
dodać śmietan-fix.

Układanie:
 
•    warstwa herbatników
•    krem (budyń+galaretka+masło)
•    warstwa herbatników
•    1 puszka masy orzechowej HELIO
•    warstwa herbatników
•    bita śmietana
•    ciasto schłodzić (ok. 1 godziny przed położeniem kolejnej warstwy masy orzechowej),
•    1 puszka masy orzechowej HELIO
•    skruszone orzechy ziemne HELIO

Masa orzechowa z kawałkami orzeszków HELIO to produkt bezglutenowy. Powyższy przepis z łatwością można zatem wykonać również w wersji bezglutenowej zastępując herbatniki tradycyjne tymi bezglutenowymi, a pozostałe składniki również będą bezpieczne i nie będą zawierały nawet śladowych ilości glutenu.

Orientacyjna cena w sklepie:
Masa orzechowa z kawałkami orzeszków HELIO (560g) – ok. 9 zł

www.helio.pl
www.facebook.com/HelioBakalie



tagi: Helio , masa orzechowa ,