Advertisement

Nowości

Kraina oliwą płynąca

Wtorek, 26 sierpnia 2008
Ktoś, kto nie widział drzewa mającego 2000 lat, nie jest w stanie uwierzyć w jego istnienie. Bo jak wyobrazić sobie drzewo, które mogło być świadkiem zamierzchłych, wydarzeń historycznych, w cieniu którego mógł odpoczywać Juliusz Cezar, a Napoleon skradł Marysieńce pierwsze pocałunki? Skrywające tajemnice drzewa oliwne, bo o nich mowa, to najstarsze rośliny uprawiane na ziemi, a ich historia sięga ponad 6000 lat.

Z owoców drzew oliwnych powstaje najbardziej pożądany przysmak - oliwa z oliwek. To podstawowy element kuchni włoskiej, który już od wieków jest synonimem dobrego smaku i zdrowia. To Homer prawie 3000 lat temu nazwał oliwę „złotym płynem".

 

Oliwa z oliwek to dla mieszkańców basenu morza śródziemnomorskiego podstawa egzystencji, bez której żadne danie nie jest potrawą pełnowartościową. Z tych względów z niebywałym szacunkiem i oddaniem obchodzą się z drzewami oliwnymi. Drzewa zakwitają na początku maja, a zbiór rozpoczyna się pod koniec września, kiedy oliwki są jeszcze zielone i trwa, aż do końca lutego, kiedy oliwki osiągają dojrzałość i przybierają ciemnogranatową lub czarną skórkę. Owoce są bardzo delikatne i wymagają szybkiej obróbki zaraz po zbiorach.

 

Warunki, w jakich dojrzewają owoce, odpowiedni klimat i temperatura przyczyniają się do wyjątkowego smaku oliwy z oliwek.

 

Hasło" pierwsze tłoczenie" jeszcze niedawno odróżniało „zwykłą" oliwę od prawdziwego rarytasu. Dziś jednak możemy kupić taką oliwę w niewielkiej cenie, w dodatku w niezliczonym towarzystwie pozostałych oliw. Co więcej, zaledwie część oliw oznakowanych extra vergin pochodzi z pierwszego tłoczenia na zimno.

 

Jak zatem spośród tak licznego asortymentu wybrać ten właściwy?

 

Większość naprawdę szlachetnych pochodzi z regionu Toskanii. Skąd jednak wiadomo, że włoskie oliwy butelkowane są w słonecznej Italii? Pomóc nam w tym mogą regulacje unijne. Certyfikat CSQA gwarantuje wysokiej jakości pochodzenie stosowanych oliwek, jednocześnie kontrolując drogę produktu począwszy od wzrostu rośliny.

 

Jako jedna z pierwszych oliw certyfikat otrzymała rodzinna firma Carapelli.

Extra Vergin Carapelli jest, jak sama nazwa wskazuje dziewicza i zawiera najcenniejsze oliwkowe składniki. Jest tłoczona na zimno i tylko raz. W praktyce oznacza to, że oliwa pozostaje w stanie naturalnym i nie jest później obrabiana mechanicznie, czyli nie jest podgrzewana. Dzięki procesowi pierwszego tłoczenia na zimno, w temperaturze pokojowej oliwa Carapelli zawdzięcza najcenniejsze walory smakowe i zdrowotne. Zawarte w niej jednonienasycone kwasy tłuszczowe mają dobroczynne działanie na organizm człowieka. Oliwa z oliwek bogata jest w związki mineralne, przede wszystkim fosfor, potas i żelazo, a także witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz witaminę C i E. Dzięki temu spowalnia rozwój miażdżycy, obniża ilość złego i podnosi poziom dobrego cholesterolu, zapobiega tworzeniu się wolnych rodników, a nawet redukuje ryzyko zachorowań na astmę.

Nie bez przyczyny od wieków oliwa z oliwek uznawana jest za symbol zdrowia i urody.

 

Oliwa Extra Vergin Carapelli ma nieograniczone możliwości zastosowania. Można ją używać praktycznie do wszystkiego. Idealna do smażenia i marynowania mięs, wyśmienicie nadaje się również do wszelkich potraw z makaronów oraz ryb i owoców morza.

 

Dla niewybrednych kulinarnie Carapelli posłuży po prostu do skrapiania sałaty. Doskonale sprawdza się również w najprostszej postaci - wystarczy zamoczyć w niej chleb i przegryzać go pomidorami posypanymi bazylią. Wyśmienite danie.

 

Carapelli to sprawdzona i potwierdzona tradycją oraz certyfikatami włoska jakość.

 

Warto zaufać firmie, która w swoich strukturach ma specjalnie powołaną fundację non profit z komitetem naukowym na rzecz badań nad oliwą Extra Vergin. Fundacja zajmuje się prowadzeniem badań nad właściwościami odżywczymi oliwy Extra Vergin poprzez sponsorowanie konkretnych projektów uniwersyteckich.

 

Półlitrowa butelka Carapelli Extra Vergin kosztuje około 24 zł.

tagi: oliwa , North Coast ,