Nowości

Przepis na udane grillowanie – owoce jesieni na letnim stole

Czwartek, 09 lipca 2015
Sezon grillowy w pełni – przed nami długie, ciepłe wieczory, urlopowe spotkania z przyjaciółmi i prawdziwie słoneczne nastroje. Lato króluje za oknami i w kuchni. Tymczasem, choć do jesieni jeszcze daleko, to ona oferuje owoce, które doskonale przydadzą się nam teraz. Na szczęście znajdziemy je w przetworach marki Stovit.
Wakacyjny grill to jedna z ulubionych przyjemności Polaków. Wykorzystujemy każdą okazję, by wspólnie z bliskimi coś upichcić. A może by tak tym razem zaskoczyć gości czymś nowym? Owoce jesieni, które Stovit zamknął w swoich słoikach, to doskonały pomysł na stworzenie prawdziwie letniej potrawy. Żurawina, Borówka i Jarzębina z linii Premium to dodatki do mięs i serów, które idealnie sprawdzają się do potraw z grilla. Każdy z nich można wykorzystać jako samodzielną przystawkę do gotowego upieczonego dania, wzbogacając w ten sposób jego smak. Zwłaszcza Jarzębina Stovit – podana wprost ze słoika, dzięki swojemu specyficznemu aromatowi, lekkiej goryczce i wyrazistemu smakowi, wyjątkowo dobrze komponuje się z pieczonym mięsem i szlachetnymi gatunkami serów. A kto lubi grillowe eksperymenty, może wykorzystać przetwory w nieco bardziej wyrafinowany sposób.

Żurawina Stovit doskonale nada się jako składnik marynaty do mięs, na przykład do karkówki. Aby przyrządzić porcję na około 1,5 kg mięsa, wystarczy w miseczce przygotować pół szklanki oliwy, 2 łyżeczki ketchupu oraz 3 łyżeczki Żurawiny Stovit. Następnie dodajemy kilka rozgniecionych z solą ząbków czosnku, drobniutko pokrojoną cebulę oraz po 1 łyżeczce pieprzu ziołowego, przyprawy grillowej, słodkiej papryki i majeranku. Wszystko razem dokładnie mieszamy po czym wrzucamy umyte i lekko rozbite plastry karkówki. Marynujemy całą noc. Zachwyt gości gwarantowany!

Borówkę Stovit z powodzeniem można wykorzystać do przyrządzenia oryginalnej glazury do kurczaka z grilla. Dwie łyżki oliwy należy wlać do rondelka, dodać pół szklanki Borówki Stovit, przyprawić odrobiną świeżo zmielonego pieprzu, szczyptą soli i kilkoma kroplami sosu sojowego. Można dolać też nieco czerwonego, wytrawnego wina. Całość gotujemy na małym ogniu aż uzyska pożądaną gęstość. Udka kurczaka smarujemy glazurą raz po raz podczas pieczenia. Efekt? Mmm… palce lizać!

Dodatki do mięs Stovit z pewnością sprawią, że grillowa uczta będzie inna niż wszystkie, a każda następna nie będzie się mogła bez nich obyć. Całe szczęście, że jeszcze całe grillowe lato przed nami. A o jesieni na razie nie ma co myśleć więcej niż tylko przy otwieraniu kolejnego słoiczka z jej pysznymi owocami.

Dżemy Premium – dodatki do mięs i serów Stovit
Jarzębina 260 g – ok. 6,50 zł
Borówka 250 g – ok. 6,50 zł
Żurawina 250 g – ok. 6,50 zł

Więcej na www.stovit.com.pl



tagi: Stovit , grill , przetwory , Żurawina Stovit , Borówkę Stovit , Dżemy Premium ,