Nowości

Majonez Kętrzyński – tradycyjny smak Wielkanocy

Czwartek, 26 marca 2015
Jajka, biała kiełbasa, żur – to dania, których nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Warmia i Mazury mają jeszcze jeden produkt, który stał się częścią świątecznej kulinarnej tradycji – Majonez Kętrzyński.
Podczas wielkanocnych spotkań na rodzinnym stole nie może zabraknąć takich potraw jak jajka, biała kiełbasa, żur, pieczone mięsiwa, słodkie babki. Są też produkty, który wrosły w tradycję poszczególnych regionów. Na Warmii i Mazurach to znany wszystkim mieszkańcom Majonez Kętrzyński.

– Jego produkcja trwa już od ponad pół wieku, a konkretnie od 1962 roku – mówi Leszek Kuszczak, szef marketingu. – Niewiele marek w regionie może pochwalić się tak długim stażem. Nasza jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych, a co najważniejsze lubianych. Bardzo nam miło, że spotykamy się z takim ciepłym przyjęciem. Niedawno otrzymaliśmy wiadomość od pani, która złożyła nam życzenia i napisała, że używa naszego majonezu od pięćdziesięciu lat! Takich głosów jest więcej. Cieszymy się, że lokalny patriotyzm znajduje odzwierciedlenie także w świątecznej kuchni.

Przejawy sympatii mieszkańców wobec Majonezu Kętrzyńskiego bywają bardzo różnie. Niektórzy tworzą o nim wierszyki, przysyłają opowieści z dzieciństwa, historie o tym, że dzięki niemu poznali np. swoją drugą połówkę, a nawet komponują piosenki na jego cześć. Niedawno na jednym z portali społecznościowych powstał profil „Kupuję produkty z warmińsko-mazurskiego”. Swoją działalność rozpoczął od promocji Majonezu Kętrzyńskiego, zdaniem autorów najlepszej marki eksportowej regionu.

– Z okazji Wielkanocy chcielibyśmy złożyć wszystkim mieszkańcom regionu oraz naszym miłośnikom rodzinnych, ciepłych świąt, smacznego jajka i pysznych potraw z Warmii i Mazur – mówi Leszek Kuszczak.

tagi: Majonez Kętrzyński , majonez , Wielkanoc ,