Wraz z początkiem wiosny do sklepów trafia zupełnie nowa odsłona tequili Olmeca. Tym razem inspiracją okazał się jeden z tradycyjnych elementów meksykańskiej kuchni – kakao, które świetnie sprawdza się nie tylko jako dodatek do pikantnego sosu mole. Olmeca Dark Chocolate to likier na bazie tequili, który świetnie smakuje nie tylko na plażach Acapulco czy Cancun, ale również podczas wiosennych i letnich imprez.
Meksykańskie smaki
Kakao to oprócz limonki, chili oraz kolendry jedna z najbardziej autentycznych przypraw meksykańskiej kuchni. Wszystkie cieszą podniebienie wyraźnym smakiem i pewnie dlatego od dawna związane są również ze światem alkoholi – tequila w czystej postaci często pita jest w towarzystwie szczypty soli oraz ćwiartki limonki, po kolendrę chętnie sięgają barmani, aby urozmaicić smak przygotowywanych koktajli. Czemu więc nie sięgnąć po kakao?
Słodko-gorzkie oblicze tequili
Olmeca Dark Chocolate to ciemny, wyrazisty likier na bazie tequili. Smakuje gorzką czekoladą, kakao, prażonymi orzechami oraz wanilią. Żeby nie było nudno, wszystko doprawione jest wyrazistą tequilą Olmeca. To propozycja, która mimo swojego charakteru cieszy podniebienie aksamitnym, kremowym smakiem gorzkiej czekolady. Najlepiej smakuje schłodzona, podawana w shotach.
Narodowy skarb
Tequila to narodowy meksykański trunek. Produkuje się go z błękitnej agawy, która uprawiana jest tam już od 8000 lat! Nazwa – tequila – pochodzi od nazwy miejscowości w stanie Jalisco. To właśnie tam, w Los Altos, powstała tequila Olmeca. W Polsce, najbardziej popularna jest tequila srebrna oraz złota. Obydwie najczęściej pijemy w shotach. Srebrną w towarzystwie szczypty soli oraz cytryny lub limonki. Złotą, ze szczyptą cynamonu oraz pomarańczą.
Olmeca Dark Chocolate dostępna jest w butelkach o pojemności 0,7 litra w lokalach gastronomicznych oraz handlu nowoczesnym. Zawartość alkoholu to 35%.