Nowości

Barilla – 138 lat doświadczenia i pasji

Poniedziałek, 16 marca 2015
Barilla. Prawdziwie włoska firma od 1877 roku.

Od prawie 140 lat firma prowadzona jest przez rodzinę Barilla pod kierownictwem braci Guido, Luca i Paolo. Barilla tworzy produkty do codziennej konsumpcji, które są podstawą zdrowej i znanej na całym świecie diety śródziemnomorskiej. Stale poszukuje doskonałości w smaku i trzyma pieczę nad zapewnieniem odpowiedniego bilansu odżywiania.

Barilla jest jedną z wiodących włoskich firm oferujących produkty żywnościowe oraz liderem na rynkach makaronu na całym świecie, sosów gotowych w Europie, wyrobów piekarniczych we Włoszech i pieczywa chrupkiego w Skandynawii. Obroty Barilla generowane są w obszarach makaronu i gotowych sosów, a także pieczywa (ciasteczek, wyrobów piekarniczych, ciast, przekąsek, miękkiego i chrupkiego pieczywa).

Grupa Barilla jest właścicielem 13 marek, zatrudniającą ponad 8 tysięcy ludzi i będącą w posiadaniu 30 zakładów produkcyjnych. Każdego roku fabryki produkują 1,7 miliona ton produktów pod markami: Barilla, Mulino Bianco, Voiello, Pavesi, Gran Cereale, Pan di Stelle, Wasa, Harry'ego (Francja i Rosja), Academia Barilla, Misko (Grecja), Filiz (Turcja), Yemina i Vesta (Meksyk). Ponad tysiąc produktów dystrybuowane jest do 100 krajów.

W Polsce, makarony dostępne są w wersji klasycznej (farfalle, penne, fusilli, spaghetti), a także wyszukanej z linii La Collezione (conchiglie, casarecce, tagliatelle, papardelle, lasagne czy cannelloni). Oprócz odmian klasycznych, Barilla stworzyła również makarony pełnoziarniste. Aby skomponować idealne dania, Barilla oferuje wiele sosów i pesto, od znanych i popularnych, jak na przykład Bolognese, Arrabbiata czy Pesto alla Genovese, po bardziej unikalne receptury, takie jak Pecorino i Ricotta.

www.barilla.pl
www.barillagroup.com

tagi: Barilla , makarony , sosy ,