Ryż brązowy zawiera: ryboflawinę, niacynę, kwas pantotenowy, magnez, żelazo, fosfor, wapń, potas, selen, cynk, miedź oraz witaminy B1, B2, B6, E, K oraz PP. Jego ogromną zaletą jest lekkostrawność, wspomaganie odchudzania, korzystny wpływ na układ krążenia, jak również niski indeks glikemiczny.
Ryż brązowy nie tylko posiada walory zdrowotne, ale również i smakowe. Idealnie nadaje się zarówno do zup jak i słodkich potraw. Idealnie komponuje się z potrawami rybnymi, jak i mięsem. Jego ziarna mają wydłużony kształt, brązowy kolor oraz orzechowy posmak. Brązowa odmiana ryżu gotuje się dłużej niż biała, lecz jest bardziej pożywna i dużo zdrowsza. Do przygotowania swoich ulubionych dań polecamy ryż naturalny brązowy firmy Podravka, który można kupić w wygodnym opakowaniu, w którym znajdują się 4 torebki wyposażone w łatwe otwarcie.
Pikantny kebab z ryżemSkładniki na 4 porcje:
- 500 g mielonego mięsa
- 150 g ugotowanego ryżu naturalnego Podravka
- 2 płaskie łyżeczki Vegety do kebaba i gyrosa
- ½ łyżki mielonego kminku
- ½ łyżki mielonej kolendry
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 2 cebule
- 2 jajka
- sól
- olej
- pieprz mielony
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- cytryna
Sposób przygotowania:- Wymieszaj wszystkie składniki, aż do uzyskania gęstej masy.
- Uformuj 12 mniejszych roladek i nabij je na długie wykałaczki.
- Ułóż na blaszce i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut, od czasu do czasu obracając, aż uzyskasz złoty kolor.
- Przyozdób pietruszką i cytryną.