Advertisement

Nowości

Mieszanka węgierska Hortex - Nowość

Piątek, 16 stycznia 2015 Autor: Monika Książek ,
Ponoć świat odkrył kuchnię węgierską podczas międzynarodowej wystawy w Paryżu w 1878r., gdzie kucharze zaprezentowali specjały z tego kraju. Dziś Hortex ułatwia przygotowanie dań z tej kuchni wprowadzając Mieszankę węgierską.
 
W węgierskiej kuchni króluje papryka w różnych postaciach i formach. Podobno każda gospodyni właśnie od sięgnięcia po nią rozpoczyna przygotowanie posiłku. W wielu daniach towarzyszą jej cebula i pomidory, które razem stanowią podstawę tamtejszej kuchni. Bez nich nie istniałyby najbardziej znane dania węgierskie jak leczo, czy zupa gulaszowa – na Węgrzech najczęściej gotowana w żeliwnym kociołku (bogracs) nad paleniskiem, od którego pochodzi jej nazwa - bogracz. Swój wyrazisty smak kuchnia węgierska zawdzięcza dodatkowi przypraw – kminku, majeranku, tymianku, czosnku i liści laurowych. 

Dla wszystkich miłośników kuchni węgierskiej oraz tych, którzy chcieliby dopiero rozpocząć z nią przygodę przygotowano Mieszankę węgierską Hortex. Znajdziemy w niej pyszne dojrzałe pomidory, słodką czerwoną i zieloną paprykę, delikatną, rozpływająca się w ustach cukinię oraz podkreślającą smak cebulę.
 
Opakowanie 450 g - średnia cena na półce sklepowej –  4.50  PLN

PrzyGotowane z Pasją
 
Bogracz węgierski
 
składniki: Mieszanka węgierska Hortex – 1 opak., 400 g wołowiny, 3 szklanki bulionu, 1 cebula, 1 średni ziemniak, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, liść laurowy, ziele angielskie (3-4 kulki), szczypta kminku, sól, pieprz, cukier, zielona pietruszka do dekoracji

sposób przygotowania: Mięso pokrój w kostkę. W rondlu o grubym dnie rozgrzej tłuszcz, dodaj pokrojony czosnek i cebulę. Zeszklij, dodaj paprykę. Dodaj mięso. Smaż kilka minut. Dodaj resztę przypraw, wlej bulion, duś pod przykryciem. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodaj warzywa i pokrojone w kostkę ziemniaki. Duś do miękkości. Dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj jeszcze chwilę. Gotowy bogracz posyp zieloną pietruszką.

Pikantna kiełbasa węgierska glazurowana w miodzie gryczanym
(przepis opracowany przez Szefa Kuchni Restauracji Kotłownia)
 
składniki: Mieszanka węgierska Hortex - 1 opak., 450 g pikantnej kiełbasy węgierskiej, 2-3 średnie cebule, 3-4 ząbki czosnku, 2 łyżki miodu gryczanego, 2 liście laurowe, 200ml czerwonego wina wytrawnego np. Jackfall Tótágas, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz
 
sposób przygotowania: W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę, wrzuć do niego kiełbasę pokrojoną w kostkę ok. 1 cm. Przesmaż, po chwili dodaj pokrojoną cebulę i czosnek. Smaż 4-5 minut. Dodaj miód. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj wino i przyprawy. Duś, aż ilość sosu zmniejszy się o 1/3. Dosyp Mieszankę węgierską Hortex i duś kolejne 10 minut. Dopraw do smaku.

tagi: Hortex , kuchnia węgierska , , mieszanka węgierska ,