Czytelnia

Lasagne wprost ze słonecznej Italii

Poniedziałek, 28 lipca 2014 Autor: Maja Święcka,
Wakacje to nie tylko wypoczynek i zwiedzanie, to także poznawanie kuchni całego świata. Jedną z ulubionych jest śródziemnomorska, a zwłaszcza włoska. Zatem polecamy coś ze specjałów słonecznej Italii!
Lasagne
 
Składniki:
•    1 opakowanie makaronu lasagne
•    0,5 kg chudego mięsa mielonego
•    2 duże cebule
•    przecier pomidorowy
•    śmietana 30%
•    100g serka topionego firmy Sertop (np. złoty ementaler, tylżycki, z pomidorami)
•    ser żółty
•    przyprawy
•    2 łyżki oliwy
•    łyżka masła
 
Przygotowanie. Farsz: Jedną cebulę pokroić i zeszklić. Dodać mięso mielone i podsmażyć. Całość przełożyć do garnka, dodać kilka łyżeczek przecieru pomidorowego i przyprawy. Dolać wody i gotować ok. godziny. Następnie dodać serek topiony. Mieszać do momentu rozpuszczenia serka, a następnie dodać śmietanę. Całość powinna być dość gęsta. Sos: Pokroić drugą cebulę i zeszklić. Dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Uzupełnić wodą. Gotować ok. 10 minut. Naczynie do zapiekania posmarować masłem. Ułożyć warstwę makaronu, polać częścią sosu, nałożyć farsz. Układać warstwami, aż do wypełnienia naczynia. Posypać tartym serem żółtym. Zapiekać w temp. 160°C ok. 45 minut.

tagi: lasagne , Sertop , ser , serek , kuchnia śródziemnomorska ,