Przepis na doskonałą czekoladę według Goplany to przede wszystkim wykorzystanie najlepszej jakości naturalnych składników: miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego, kakao w proszku, cukru, mleka (śmietanki lub serwatki) oraz aromatu. Przez prawie 100 lat do produkcji czekolady Goplany używany jest jedynie tłuszcz kakaowy. Do czekolad marki Goplana nie używa się innych tłuszczów.
Wszystko zaczyna się od dobrania składników w odpowiednich proporcjach. O tym czy czekolada będzie mleczna, gorzka czy biała decyduje proporcja mleka, miazgi kakaowej, kakao i cukru - np.: im więcej mleka tym bardziej mleczna czekolada. Biała czekolada nie zawiera ani miazgi kakowej ani kakao.
Zebrane składniki są rozcierane za pomocą wielkich ciężkich walców, co sprawia, ze masa jest idealnie wymieszana, tworząc tak zwany prósz, który następnie jest konszowany.
W specjalnych zbiornikach, zwanych konszami, upłynniona czekolada jest nieustannie mieszana i podgrzewana nawet przez trzy dni. W tym czasie dodaje się do niej tłuszcz, lecytynę i aromaty. Podczas konszowania czekolada dojrzewa i szlachetnieje - jej smak staje się aksamitny, a powierzchnia gładka. Po konszowaniu czekolada jest już gotowa i może trafić do form. Wtedy też dodaje się do niej bakalie i nadzienia.
W ten sposób już prawie od 100 lat powstaje doceniania przez miliony Polaków czekolada Goplany.
Szczegóły: http://www.goplana.pl/
tagi: Goplana ,
Stokrotka ogłosiła dołączenie do zespołu nowej dyrektor...
Maspex Romania SRL, spółka należąca do Grupy Maspex...
Wygodne dostawy w ciągu maksymalnie 30 minut, bogaty wybór...
Na wysokich cłach stracą obie strony...
Na rynku pojawił się nowy rodzaj oszustwa...
Komisja szuka nowych źródeł dochodów...
Nowa rządowa strategia ma w tym pomóc...
Komentarz Prezesa Polskiej Izby Handlu...