Produkt przede wszystkim wyróżnia się smakiem dojrzałych pomidorów. Ponadto, zawiera naturalne składniki takie jak - przecier jabłkowy, cząsteczki świeżej papryki i cebuli oraz aromatyczne przyprawy. Sos ma gładką konsystencję i zdecydowany, ostry smak. Świetnie komponuje się z potrawami na zimno, a także z ciepłymi mięsami, makaronami i zapiekankami. Można podawać go do grilla. Posiłek w towarzystwie Sosu Kieleckiego cygańskiego to ciekawa alternatywa dla tradycyjnej polskiej kuchni.
Propozycja podania – Sałatka po cygańsku
Składniki:
Pół główki sałaty lodowej
100 g wybranej szynki
pół papryki czerwonej oraz papryki żółtej
2 ogórki konserwowe
4 łyżki Sosu Kieleckiego cygańskiego
pół puszki kukurydzy konserwowej
1 jajko
Przygotowanie:
Sałatę porwać na części. Papryki i ogórki pokroić w kostkę. Szynkę posiekać w paski. Składniki włożyć do miski, dodać odsączona kukurydzę, zamieszać. Jako podzielić na ćwiartki i położyć na wierzchu. Całość polać Sosem Kieleckim cygańskim. Schłodzić. Smacznego!