Od kilkudziesięciu lat Snack – Przysmak Świętokrzyski gości na stołach Polaków. To dobra alternatywa i urozmaicenie menu, szczególnie podczas letnich spotkań plenerowych. Apetyczne, przyprawione wg smaku chrupki wciąż zyskują wielu wielbicieli. Snack jest wytwarzany z kilku rodzajów mąki, w zależności od wersji: pszennej, ziemniaczanej lub pszenno – ziemniaczanej. Brak przypraw i aromatów umożliwia doprawienie Snacku wg uznania. Sam proces przyrządzania przekąski jest ciekawy - „surowe” chrupki wkłada się na rozgrzany olej. Po kilkunastu sekundach produkt zwiększa swoją objętość nawet pięciokrotnie. Dbającym o linię do smażenia poleca się wykorzystanie np. oleju ryżowego. Co ciekawe, z jednej paczki (400 g) można uzyskać objętościowo aż do 10 litrów gotowego wyrobu, co świadczy o dużej wydajności Snacku.
W porównaniu z gotowymi produktami tej kategorii, oferowana przez WSP Społem przekąska posiada wartą podkreślenia przewagę - wyrób przygotowuje się tuż przed podaniem! To my zatem decydujemy na jakim tłuszczu usmażymy chrupki i czym je przyprawimy.
Z czym jeść Snack- Przysmak Świętokrzyski?
Sposobów serwowania Snacku jest wiele. W wersji wytrawnej świetnie smakuje z przyprawami, solą lub dipami. Przygotowane chrupki można także posypać cukrem pudrem lub podać w towarzystwie jogurtu owocowego. Dzięki temu, Snack może zadowolić mnogością wariantów wiele gustów kulinarnych.
Propozycja podania – Snack Przysmak Świętokrzyski z dipem pomidorowym
• 1/3 opakowania przygotowanych wcześniej chrupek Snack – Przysmak Świętokrzyski,
• 200 ml przecieru pomidorowego,
• 1 czerwona papryczka chilli, lub szczypta ostrej papryki w proszku
• Pół cebuli
• 1 ząbek czosnku
• pół łyżeczki suszonego oregano i bazylii
• sól i pieprz do smaku
Paprykę, cebulę i czosnek zblendować na gładką pastę. W garnku podgrzać przecier pomidorowy następnie dodać do niego wcześniej przygotowaną pastę oraz przyprawy. Całość gotować przez 5 minut. Sos przełożyć do miseczki i podać w towarzystwie Snacku – Przysmaku Świętokrzyskiego.