Nowości

Snack – przysmak od lat

Wtorek, 01 lipca 2014 Autor: Monika Dawiec,
W wolnej chwili, podczas pracy, czy na przyjęciu każdy lubi sobie coś pochrupać. Jednak chipsy dla osób dbających o linię są zbyt kaloryczne. Paluszki, orzeszki, czekolada – także. A gdyby tak przygotować samodzielnie coś lżejszego? Wytwórcza Spółdzielnia Pracy „Społem” proponuje Snack - Przysmak Świętokrzyski.

Od kilkudziesięciu lat Snack – Przysmak Świętokrzyski gości na stołach Polaków. To dobra alternatywa i urozmaicenie menu, szczególnie podczas letnich spotkań plenerowych. Apetyczne, przyprawione wg smaku chrupki wciąż zyskują wielu wielbicieli. Snack jest wytwarzany z kilku rodzajów mąki, w zależności od wersji: pszennej, ziemniaczanej lub pszenno – ziemniaczanej. Brak przypraw i aromatów umożliwia doprawienie Snacku wg uznania. Sam proces przyrządzania przekąski jest ciekawy - „surowe” chrupki wkłada się na rozgrzany olej. Po kilkunastu sekundach produkt zwiększa swoją objętość nawet pięciokrotnie.  Dbającym o linię do smażenia poleca się wykorzystanie np. oleju ryżowego. Co ciekawe, z jednej paczki (400 g) można uzyskać objętościowo aż do 10 litrów gotowego wyrobu, co świadczy o dużej wydajności Snacku. 

W porównaniu z gotowymi produktami tej kategorii, oferowana przez WSP Społem przekąska posiada wartą podkreślenia przewagę - wyrób przygotowuje się tuż przed podaniem! To my zatem decydujemy na jakim tłuszczu usmażymy chrupki i czym je przyprawimy.     

Z czym jeść Snack- Przysmak Świętokrzyski?
Sposobów serwowania Snacku jest wiele. W wersji wytrawnej świetnie smakuje z przyprawami, solą lub dipami. Przygotowane chrupki można także posypać cukrem pudrem lub podać w towarzystwie jogurtu owocowego. Dzięki temu, Snack może zadowolić mnogością wariantów wiele gustów kulinarnych.

Propozycja podania – Snack Przysmak Świętokrzyski z dipem pomidorowym

Składniki:

1/3 opakowania przygotowanych wcześniej chrupek Snack – Przysmak Świętokrzyski,
200 ml przecieru pomidorowego,
1 czerwona papryczka chilli, lub szczypta ostrej papryki w proszku
Pół cebuli
1 ząbek czosnku
pół łyżeczki suszonego oregano i bazylii
sól i pieprz do smaku

Paprykę, cebulę i czosnek zblendować na gładką pastę. W garnku podgrzać przecier pomidorowy następnie dodać do niego wcześniej przygotowaną pastę oraz przyprawy. Całość gotować przez 5 minut. Sos przełożyć do miseczki i podać w towarzystwie Snacku – Przysmaku Świętokrzyskiego.




tagi: WSP Społem , Snack , Przysmak Świętokrzyski , przekąski , przepis ,