Orkisz jest wysokowartościowym zbożem odpornym na niekorzystne warunki pogodowe i nie wymaga stosowania nawozów ani środków ochrony roślin , stąd jego coraz większa popularność w gospodarstwach ekologicznych. Przyczynia się do niej również zainteresowanie konsumentów , którzy doceniają walory żywieniowe tego zboża . Ziarno orkiszu zawiera duże ilości dobrze strawnego białka, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów i witamin.
Zawartość glutenu w mące orkiszowej jest wyższa niż w pszenicy zwyczajnej, co powoduje, że np.: wyrabiany z niej chleb charakteryzuje się silnym zapachem, doskonałym smakiem i dłuższym utrzymywaniem świeżości. Dzisiaj uprawą tego zboża zajmują się tylko specjalistyczne gospodarstwa. To one dostarczają na rynek ten najdroższy na świecie surowiec, którego można użyć również do produkcji wódki.
Mąka, płatki, kasze, pieczywo, ciastka - to najpopularniejsze produkty powstające z pra-pszenicy orkisz. Polmos Lublin zdecydował się wykorzystać ten jeden z najdroższych składników z jakich można wyprodukować alkohol właśnie do produkcji wódki ORKISZ. Jest ona wytwarzana w małych ilościach w procesie powolnej destylacji i dzięki temu charakteryzuje ją niezrównana łagodność, subtelny i niepowtarzalny smak*. Produkt został przygotowany specjalnie dla sieci sklepów „Nalewki i Inne ‘'.
* Smak orkisza został doceniony w Stanach Zjednoczonych, gdzie wódka wyprodukowana z tego surowca zdobyła Złoty Medal na Światowym Konkursie Alkoholi w San Francisco, spośród 700 kandydatów z 52 krajów.
Sugerowana cena detaliczna za 700 ml; 64,90 zł
Dostępna na rynku w sieci sklepów Nalewki i Inne od 17.12.07
tagi: Wódka Orkisz ,
Wraz z początkiem lipca funkcję Dyrektora Marketingu...
Najpierw wprowadzenie podatku akcyzowego na saszetki...
Wstępne obliczenia sugerują, że trwające fale upałów w...
Ze wstępnych danych Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki...
Przedsiębiorcy wskazują, jak zaktywizować cztery wykluczone...
Jak wynika z analizy danych MRiT, w maju liczba wniosków...
Według najnowszego rynkowego raportu, obecnie 18,4% Polaków...