Czytelnia

Biszkopty z jabłkami prażonymi i cynamonem

Środa, 14 maja 2014 Autor: Maja Święcka,
Jabłka to owoc niezwykle zdrowy, zalecany w codziennej diecie. Można je spożywać na tysiąc sposobów, my polecamy biszkopty z jabłkami parżonymi i cynamonem.
Składniki:
•    6 jajek
•    ¾ szklanki mąki
•    ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
•    1 szklanka cukru
•    1 słoiczek jabłek prażonych Firma Bracia Urbanek
•    cynamon
•    liście  świeżej mięty do dekoracji
 
Przygotowanie. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Żółtka mieszamy z mąką (możemy dodać mniej mąki, biszkopt będzie wtedy bardziej puszysty). Do mieszanki dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Masę wykładamy na wyłożoną papierem, prostokątną formę do pieczenia. Wysokość ciasta powinna mieć ok.2 cm grubości. Pieczemy ok.25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
 
Gotowy i ostudzony biszkopt przekrawamy na 2 części. Pierwszy blat biszkoptowy smarujemy grubą warstwą jabłek prażonych, przekładamy kolejną warstwą ciasta i wkładamy do lodówki na 1h. Przed podaniem posypujemy obficie cynamonem i dekorujemy listkiem mięty.
 
Więcej przepisów na: www.urbanek.com.pl

tagi: biszkopty , jabłka prażone , cynamon , Urbanek , Firma Bracia Urbanek ,