Składniki:
• 6 jajek
• ¾ szklanki mąki
• ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
• 1 szklanka cukru
• 1 gorzka czekolada
• 1 polewa czekoladowa
• ozdoby do dekoracji lub liście świeżej mięty
• słoiczek powideł śliwkowych Firma Bracia Urbanek
Przygotowanie. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w misce nad parą. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Żółtka mieszamy z mąką w osobnej misce (możemy dodać mniej mąki, biszkopt będzie wtedy bardziej puszysty) a następnie dodajemy roztopioną i ostudzoną czekoladę. Na sam koniec dodajemy białka i całość delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na wyłożoną papierem tortownicę. Pieczemy ok.30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180stopni.
Ostudzony biszkopt dzielimy wzdłuż na 3 części. Każdą z nich smarujemy grubą warstwą powideł. Wierzch ciasta dekorujemy polewą czekoladową i ozdabiamy startą czekoladą, listkiem świeżej mięty lub gotowymi ozdobami do ciast.
Więcej przepisów na: www.urbanek.com.pl