Czytelnia

Czekoladowy tort z aromatycznymi powidłami

Środa, 14 maja 2014 Autor: Maja Święcka,
Mocno czekoladowy tort z aromatycznymi powidłami to propozycja wyjątkowego deseru, który zachwyci podniebienia wszystkich naszych gości! Gorąco polecamy!
Składniki:
•    6 jajek
•    ¾ szklanki mąki
•    ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
•    1 szklanka cukru
•    1 gorzka czekolada
•    1 polewa czekoladowa
•    ozdoby do dekoracji lub liście świeżej mięty
•    słoiczek powideł śliwkowych Firma Bracia Urbanek
 
Przygotowanie. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w misce nad parą. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Żółtka mieszamy z mąką w osobnej misce (możemy dodać mniej mąki, biszkopt będzie wtedy bardziej puszysty) a następnie dodajemy roztopioną i ostudzoną czekoladę. Na sam koniec dodajemy białka i całość delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na wyłożoną papierem tortownicę.  Pieczemy ok.30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180stopni.
 
Ostudzony biszkopt dzielimy wzdłuż na 3 części. Każdą z nich smarujemy grubą warstwą powideł. Wierzch ciasta dekorujemy polewą czekoladową i ozdabiamy startą czekoladą, listkiem świeżej mięty lub gotowymi ozdobami do ciast.
 
Więcej przepisów na: www.urbanek.com.pl

tagi: czekoladowy , tort , Urbanek , Firma Bracia Urbanek ,