Składniki:
• 450-500g mąki
• 7 dag świeżych drożdży
• ½ szklanki mleka
• ½ szklanki cukru
• ¼ szklanki oleju
• pół kostki masła
• 2 żółtka
• 2 jajka
• 1/3 słoiczka jabłka prażonego Firma Bracia Urbanek.
• Kruszonka (12,5 dag ciepłego masła, 12,5 dag cukru, 250dag mąki)
Przygotowanie. Drożdże kruszymy, mieszamy z odrobiną cukru i ciepłym, ale nie gorącym mlekiem a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie masło i cukier rozpuszczamy w rondelku a następnie studzimy. Dodajemy olej, jajka i żółtka, wyrośniętą masę drożdżową a następnie mąkę. Zagniatamy bardzo dokładnie (np. w malakserze). Pod sam koniec dodajemy 1/3 słoiczka odsączonego jabłka prażonego. Na sam dół wysmarowanej, dużej formy do pieczenia wykładamy ciasto drożdżowe (do 1/3 wysokości). Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Robimy kruszonkę: wszystkie składniki mieszamy rękami. Ciasto pieczemy w 180 C przez ok. 10 minut. Wyjmujemy na chwilę, posypujemy kruszonką i wstawiamy na kolejne 20-30 minut.
Więcej przepisów na: www.urbanek.com.pl
tagi: babka , jabłka , Urbanek , Firma Bracia Urbanek ,
Poselskie projekty nowelizacji ustawy o wychowaniu w...
We wrześniu codzienne zakupy podrożały średnio o 4,9% rdr...
Stokrotka ponownie znalazła się wśród liderów rankingu...
W 2024 r. polskie bezpośrednie inwestycje zagraniczne wzrosły...
Mennica Skarbowa prognozuje rekordową sprzedaż ponad 20 ton...
Najem zwrotny zyskuje popularność jako elastyczna i...
W I półroczu 2025 r. Indeks Dekarbonizacji Polskiej...
W tegorocznym raporcie EFL „Pod lupą” 69% właścicieli...