Czytelnia

Świąteczne gotowanie – babka z jabłkami

Czwartek, 27 marca 2014 Autor: Maja Święcka,
Babki z jabłkami nie może zabraknąć na świątecznym stole!

Składniki:
• 450-500g mąki
• 7 dag świeżych drożdży
• ½ szklanki mleka
• ½ szklanki cukru
• ¼ szklanki oleju
• pół kostki masła
• 2 żółtka
• 2 jajka
• 1/3 słoiczka jabłka prażonego Firma Bracia Urbanek.
• Kruszonka (12,5 dag ciepłego masła, 12,5 dag cukru, 250dag mąki)

Przygotowanie. Drożdże kruszymy, mieszamy z odrobiną cukru i ciepłym, ale nie gorącym mlekiem a następnie  odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie masło i cukier rozpuszczamy w rondelku a następnie studzimy. Dodajemy olej, jajka i żółtka, wyrośniętą masę drożdżową a następnie mąkę. Zagniatamy bardzo dokładnie (np. w malakserze). Pod sam koniec dodajemy 1/3 słoiczka odsączonego jabłka prażonego. Na sam dół wysmarowanej, dużej formy do pieczenia wykładamy ciasto drożdżowe (do 1/3 wysokości). Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Robimy kruszonkę: wszystkie składniki mieszamy rękami. Ciasto pieczemy w 180 C przez ok. 10 minut. Wyjmujemy na chwilę, posypujemy kruszonką i wstawiamy na kolejne 20-30 minut.

Więcej przepisów na: www.urbanek.com.pl

tagi: babka , jabłka , Urbanek , Firma Bracia Urbanek ,