Składniki:
• 450-500g mąki
• 7 dag świeżych drożdży
• ½ szklanki mleka
• ½ szklanki cukru
• ¼ szklanki oleju
• pół kostki masła
• 2 żółtka
• 2 jajka
• 1/3 słoiczka jabłka prażonego Firma Bracia Urbanek.
• Kruszonka (12,5 dag ciepłego masła, 12,5 dag cukru, 250dag mąki)
Przygotowanie. Drożdże kruszymy, mieszamy z odrobiną cukru i ciepłym, ale nie gorącym mlekiem a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie masło i cukier rozpuszczamy w rondelku a następnie studzimy. Dodajemy olej, jajka i żółtka, wyrośniętą masę drożdżową a następnie mąkę. Zagniatamy bardzo dokładnie (np. w malakserze). Pod sam koniec dodajemy 1/3 słoiczka odsączonego jabłka prażonego. Na sam dół wysmarowanej, dużej formy do pieczenia wykładamy ciasto drożdżowe (do 1/3 wysokości). Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Robimy kruszonkę: wszystkie składniki mieszamy rękami. Ciasto pieczemy w 180 C przez ok. 10 minut. Wyjmujemy na chwilę, posypujemy kruszonką i wstawiamy na kolejne 20-30 minut.
Więcej przepisów na: www.urbanek.com.pl
tagi: babka , jabłka , Urbanek , Firma Bracia Urbanek ,
Dobre nastroje nie opuszczają firm produkcyjnych. Subindeks...
„Na światowych giełdach kakao dalej będzie drożeć i...
Sprawdź kod PKD swojej działalności i otrzymaj dofinansowanie...
Obok konkurencji z Ukrainy są nim także liczni pośrednicy...
Zapał osłabia niestabilna sytuacja geopolityczna...
Z danych udostępnionych przez Ministerstwo Finansów, w...
W dużej mierze to wynik niepewności gospodarczej i rosnących...