Drożdżówki z jabłkiem
Składniki:
• 250g mąki
• 5 łyżek cukru
• 3 dag świeżych drożdży
• 1 szklanka mleka
• 4 żółtka
• 50 g masła
• 1 słoiczek jabłka prażonego Firma Bracia Urbanek
Przygotowanie. Drożdże kruszymy, mieszamy z odrobiną cukru i ciepłym, ale nie gorącym mlekiem, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie masło i cukier rozpuszczamy w rondelku, a następnie studzimy. Dodajemy żółtka oraz wyrośniętą masę drożdżową, a następnie mąkę. Zagniatamy bardzo dokładnie (np. w malakserze), w razie potrzeby dodajemy nieco mąki lub odrobinę wody. Na sam dół silikonowych form do muffinek lub babeczek wykładamy duże porcję jabłka prażonego oraz na wierzch – drożdżowe ciasto (do 1/3 wysokości). Zostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 C przez ok. 20-25 minut.
tagi: drożdżówka , jabłko , Urbanek , Firma Bracia Urbanek ,
Analiza ponad 483 tys. promocji w blisko 3,5 tys. gazetek...
W pierwszym kwartale 2024 r. Grupa Henkel odnotowała przychody...
„Z ostrożnym optymizmem patrzymy w przyszłość. Kondycja...
Obok konkurencji z Ukrainy są nim także liczni pośrednicy...
Zapał osłabia niestabilna sytuacja geopolityczna...
Z danych udostępnionych przez Ministerstwo Finansów, w...
W dużej mierze to wynik niepewności gospodarczej i rosnących...
Jak wynika z danych zebranych z 47 sądów okręgowych, w I...