Drożdżówki z jabłkiem
Składniki:
• 250g mąki
• 5 łyżek cukru
• 3 dag świeżych drożdży
• 1 szklanka mleka
• 4 żółtka
• 50 g masła
• 1 słoiczek jabłka prażonego Firma Bracia Urbanek
Przygotowanie. Drożdże kruszymy, mieszamy z odrobiną cukru i ciepłym, ale nie gorącym mlekiem, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie masło i cukier rozpuszczamy w rondelku, a następnie studzimy. Dodajemy żółtka oraz wyrośniętą masę drożdżową, a następnie mąkę. Zagniatamy bardzo dokładnie (np. w malakserze), w razie potrzeby dodajemy nieco mąki lub odrobinę wody. Na sam dół silikonowych form do muffinek lub babeczek wykładamy duże porcję jabłka prażonego oraz na wierzch – drożdżowe ciasto (do 1/3 wysokości). Zostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 C przez ok. 20-25 minut.
tagi: drożdżówka , jabłko , Urbanek , Firma Bracia Urbanek ,
W kwietniu ceny w sklepach wzrosły rdr. średnio o 5,6%, czyli...
Grupa Eurocash w pierwszym kwartale 2025 r. wypracowała 6,9...
W I kw. 2025 r. stwierdzono 9,3 tys. przestępstw kradzieży w...
Mennica Skarbowa odnotowała około 50-procentowy wzrost...
Co ósmy wciąż jednak nie potrafi ich wskazać...
Obecnie 49,1% Polaków dobrze ocenia swoją sytuację...
Platforma strategicznego dialogu w Warszawie i Waszyngtonie...
Kobiety wciąż są w mniejszości we władzach spółek...