Drożdżówki z jabłkiem
Składniki:
• 250g mąki
• 5 łyżek cukru
• 3 dag świeżych drożdży
• 1 szklanka mleka
• 4 żółtka
• 50 g masła
• 1 słoiczek jabłka prażonego Firma Bracia Urbanek
Przygotowanie. Drożdże kruszymy, mieszamy z odrobiną cukru i ciepłym, ale nie gorącym mlekiem, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie masło i cukier rozpuszczamy w rondelku, a następnie studzimy. Dodajemy żółtka oraz wyrośniętą masę drożdżową, a następnie mąkę. Zagniatamy bardzo dokładnie (np. w malakserze), w razie potrzeby dodajemy nieco mąki lub odrobinę wody. Na sam dół silikonowych form do muffinek lub babeczek wykładamy duże porcję jabłka prażonego oraz na wierzch – drożdżowe ciasto (do 1/3 wysokości). Zostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 C przez ok. 20-25 minut.
tagi: drożdżówka , jabłko , Urbanek , Firma Bracia Urbanek ,
Polska Izba Handlu z zaniepokojeniem przygląda się...
Niemal co 3. przedsiębiorca w Polsce prognozuje pogorszenie...
Firma Mars Polska po raz kolejny została wyróżniona za swoje...
Konieczne jest złagodzenie podejścia...
Napływ nowych pracowników znacznie zmienił polski rynek pracy...
W odpowiedzi na postulaty organizacji pracodawców i związków...
Prof. G. Kołodko: Trump osiągnie efekt odwrotny od...
Ich udział najszybciej rośnie w Polsce...