Nowości

Koperek w kuchni polskiej

Środa, 29 stycznia 2014 Autor: Monika Dawiec,
Kojarzony zazwyczaj z młodymi ziemniakami, które nim posypujemy, koperek ma dużo więcej zastosowań w kuchni niż może nam się wydawać. Co jednak zrobić, kiedy w zimie nie mamy dostępu do świeżej rośliny? Rozwiązanie jest proste i na wyciągnięcie ręki. To najnowsza przyprawa Vegeta dla miłośników koperku!

Cenne właściwości koperku znane były już w starożytności. W Babilonii używano go jako środka pobudzającego dla gladiatorów, natomiast w Egipcie cenione były jego wartości lecznicze, dzięki którym spożywanie przynosiło ulgę po ciężkiej pracy. Do Polski przywędrował dopiero w XVII wieku, by stać się jedną z ulubionych, bardzo łatwych w uprawie roślin. Dziś świeży koperek serwowany jest z zupami, młodymi ziemniakami, jajkami również jako dodatek do kalafiora, brokułów czy kapusty. Przygotowywany z koperku sos natomiast wzbogaca zarówno smak sałatek, jak i dań mięsnych i ryb. 

Na szczęście koperek może być dodatkiem do naszych dań przez cały rok. Miłośnicy aromatycznej koperkowej natury wzbogacą smak ulubionych potraw dzięki najpopularniejszej przyprawie Vegeta z Koperkiem. Ta uniwersalna przyprawa jest niezastąpiona podczas przygotowywania nie tylko tradycyjnych dań kuchni polskiej, świetnie sprawdzi się także jako uzupełnienie smaku placków ziemniaczanych, wykwintnych sosów, kurczaka, ryb i dressingów. 

tagi: Vegeta , Podravka , przyprawy , koperek ,