Czytelnia

Serek topiony na gorąco!

Czwartek, 16 stycznia 2014 Autor: Maja Święcka,
Grillowane pieczarki z serkiem topionym
Serek topiony jest nie tylko składnikiem doskonałych kanapek, ale również pysznym dodatkiem do dań na ciepło. Do jakich? Poniżej kilka wyśmienitych pomysłów na wyczarowanie czegoś wyjątkowo smacznego!

Grillowane pieczarki z serkiem topionym

Składniki dla 4 osób:
• 20 sztuk dużych pieczarek
• 1 opakowanie serka topionego SERTOP np. śmietankowy lub Złoty Ementaler
• kawałek serka brie
• 4 liście sałaty,
• natka pietruszki do dekoracji, mielony pieprz

Przygotowanie. Pieczarki obieramy i odcinamy nóżki. Serek topiony ugniatamy z serkiem brie. Grzyby wypełniamy przygotowaną masą serową i zapiekamy na grillu lub w piekarniku do momentu, aż będę dostatecznie miękkie.
Podajemy na liściu sałaty, posypane świeżo zmielonym pieprzem i ozdobione natką pietruszki

Grillowane roladki mięsne z serkiem topionym

Składniki dla 4 osób:
• 4 pojedyncze piersi z kurczaka
• pół kostki dowolnego serka topionego SERTOP
• 2 plastry ananasa
• sól, pieprz
• natka pietruszki lub koperek do dekoracji.

Przygotowanie. Piersi z kurczaka rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Na każdy filet kładziemy połowę plastra ananasa i kawałek serka topionego. Oprószmy solą i pieprzem i zawijamy w roladki. Spinamy drewnianym patyczkiem i ponownie oprószamy całość solą i pieprzem. Grillujemy na tacce przez ok. 10-15 minut. Dekorujemy natką z pietruszki lub koperkiem.

Ryba w sosie serowym

Składniki dla 4 osób:
• 4 dzwonka halibuta lub innej, dowolnej ryby
• 1 opakowanie serka topionego np. śmietankowego z pieprzem SERTOP
• sól, pieprz, przyprawa do ryb (niekoniecznie)
• oliwa z oliwek
• natka pietruszki do ozdoby

Przygotowanie. Rybę oprószamy solą i pieprzem oraz posypujemy ulubioną przyprawą do ryb. Smażymy z obu stron na patelni przez ok.10-15 minut. Następnie dodajemy ulubiony serek topiony i podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż serek się rozpuści. Przekładamy kawałki ryb na talerze, na patelni mieszamy sos i polewamy nim rybę. Ozdabiamy natką pietruszki.

Więcej przepisów na: www.sertop.com.pl

WIĘCEJ NIEZWYKLE INTERESUJĄCYCH PRZEPISÓW W DZIALE CZYTELNIA!

tagi: ser , serek , serek topiony , topiony , grill , Sertop ,