Czytelnia

Słodkie święta

Środa, 18 grudnia 2013 Autor: Maja Święcka,
Najpyszniejsze pomysły na udane i słodkie wypieki świąteczne i nie tylko świąteczne!

Kruche ciasteczka z powidłami

Składniki:
• 400g mąki
• 200g kostka masła
• 4 żółtka
• 5 łyżek cukru pudru
• powidła Firma Bracia Urbanek

Przygotowanie. Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę mieszamy z pokrojonym masłem, dodajemy żółtka, cukier puder. Całość zagniatamy i wkładamy do zamrażarki. Po ok.10 minutach wyjmujemy ciast i wałkujemy je na grubość 2-3 mm a następnie wycinamy z niego dość duże kółka przy pomocy np. szklanki. Ciasteczka pieczemy ok.20 minut w temp 180-190 stopni. Po ostygnięciu każde ciasteczko posypujemy cukrem pudrem i dodatkowo kładziemy łyżkę powideł na samym środku.


Pierniczki przekładane powidłami

Składniki:
• 200g mąki
• 100g cukru
• 100g miodu
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 łyżeczki przypraw do pierników  
• 1 jajko
• trochę oliwy lub masła
• powidła śliwkowe Firma Bracia Urbanek

Przygotowanie. Miód rozpuszczamy z cukrem do momentu roztopienia. Kiedy trochę przestygną mieszamy je z mąką, jajkiem, proszkiem do pieczenia i przyprawami korzennymi. Na końcu dodajemy trochę oliwy lub masła: wystarczająco dużo żeby powstało gładkie ciasto, ale na tyle mało, aby nie lepiło się w dłoniach. Masę wkładamy na chwilę do zamrażarki a następnie wałkujemy je na grubość 2-3mm i wycinamy z niej kwadraty lub kółka. Pieczemy w temp 180 stopni przez ok.10-15 minut. Na ostudzone pierniczki kładziemy warstwę powideł i przekładamy drugim ciasteczkiem. Gotowe pierniczki kładziemy na blaszce i zostawiamy na 1-2 dni, aby zmiękły.

Rożki z nadzieniem jabłkowym

Składniki:
• 400g mąki
• 200g kostka masła
• 4 żółtka
• 5 łyżek cukru pudru
• cynamon do posypania
• ½ słoiczka jabłka prażonego Firma Bracia Urbanek


Przygotowanie. Z mąkę i masło mieszamy z żółtkami, cukrem pudrem a następnie zagniatamy ciasto, dokładnie wyrabiamy i wkładamy do zamrażarki. Po 10 minutach z ciasta wycinamy kwadraty, na które łyżką nakładamy jabłko prażone Urbanek wraz ze szczyptą cynamonu. Zawijamy, tworząc trójkąt i zlepiamy palcami boki. Kładziemy na wysmarowanej masłem i posypanej mąką blaszce do pieczenia. Smarujemy oliwą z oliwek i pieczemy ok 20-25 minut w temp 180-190 stopni.

Szarlotka z jabłkami na kruchym cieście

Składniki na ciasto:
• 400g mąki
• 200g kostka masła
• 4 żółtka
• 5 łyżek cukru pudru
• bułka tarta do posypania blachy

Składniki nadzienia:
• słoiczek jabłka prażonego Firma Bracia Urbanek
• cynamon
• cukier puder do dekoracji

Przygotowanie. Wszystkie składniki ciasta mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto a następnie wkładamy je na chwile do zamrażarki. Przygotowujemy tortownicę: smarujemy ją masłem i posypujemy bułką tartą. Pieczemy ok.10 minut w temp 190 stopni. Na gorące ciast wykładamy jabłko prażone, posypane cynamonem i pieczemy jeszcze 15 minut w temp 190 stopni. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Tartaletki z jabłkami

Składniki:
• 400g mąki
• 200g kostka masła
• 4 żółtka
• 5 łyżek cukru pudru
• słoiczek jabłka prażonego Firma Bracia Urbanek

Przygotowanie. Z wymienionych składników (poza jabłkiem prażonym) zagniatamy ciasto, dokładnie wyrabiamy i wkładamy do zamrażarki.  Po 5-10 minutach smarujemy masłem formy do tartaletek, posypujemy mąką i wykładamy cienką warstwą ciasta. Z resztek ciasta wycinamy wąskie paski. Pieczemy ok. 10 minut w temp.180-190 stopni a następnie wypełniamy jabłkiem prażonym Urbanek i dekorujemy pociętymi paseczkami reszty ciasta. Ponownie wkładamy do piekarnika na kolejne 10 minut. I gotowe!

Więcej przepisów na: www.urbanek.com.pl

tagi: wypieki , tartaletki , szarlotka , pierniczki , piernik , ciastko , ciasteczka , Urbanek , Bracia Urbanek ,