Czytelnia

Ryba wyśmienita!

Środa, 18 grudnia 2013 Autor: Maja Święcka,
Zbliżające się święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy przyżądzamy ryby na najróżniejsze sposoby. Polecamy sprawdzone i wyśmienite przepisy!

Ryba z chrzanem w panierce

Składniki:
• 4 kawałki dowolnej ryby
• 2 łyżki chrzanu Firma Bracia Urbanek
• mąka i bułka tarta do panierowania
• 1 jajko
• oliwa do smażenia
• sól, pieprz,
• natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie. Rybę opłukujemy pod zimną wodą, odstawiamy na chwilę a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Każdą część smarujemy chrzanem a następnie obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy ok. 5-10 minut z każdej strony. Ozdabiamy natką pietruszki.

Ryba z sosem chrzanowym

Składniki:
• 4 kawałki dowolnej ryby
• 8 łyżek chrzanu łowickiego Firma Bracia Urbanek
• 8 łyżek majonezu
• sól, pieprz do smaku
• natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie. Rybę opłukujemy wodą i gotujemy 10 minut na parze. W tym czasie przygotowujemy sos: majonez mieszamy z chrzanem Urbanek i doprawiamy solą i pieprzem. Gotową rybę wykładamy na talerz zdobiąc dookoła sosem. Ozdabiamy natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem.

Ryba w galarecie

Składniki:
• 4 dowolne kawałki ryby
• ½ słoiczka ogórków konserwowych Firma Bracia Urbanek
• ½ słoiczka patisonów Firma Bracia Urbanek
• ½ słoiczka papryki konserwowej Firma Bracia Urbanek
• 1-2 opakowania żelatyny do ryb lub tradycyjnej
• 1,5l-2l wody
• sól, pieprz
• natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie. Warzywa odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Rybę opłukujemy wodą, odstawiamy na kilka minut, solimy, pieprzymy i gotujemy na parze przez ok. 10 minut. W tym czasie przygotowujemy ok. 1,5l-2l galaretki z żelatyny zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Żelatyna do ryb nie wymaga użycia przypraw – w innym przypadku roztwór żelatynowy doprawiamy solą i pieprzem. Ostudzoną rybę przekładamy do miseczek a na nią kładziemy warzywa i mieszamy ze sobą delikatnie składniki. Całość zalewamy roztworem żelatyny i wstawiamy na noc do lodówki. Dekorujemy natką pietruszki.

tagi: ryba , Urbanek , Bracia Urbanek ,