Advertisement

Czytelnia

Świąteczny makowiec

Środa, 04 grudnia 2013 Autor: Maja Święcka,
Święta bez makowca? Absolutnie nie! Polecamy pyszny przepis!

Makowiec

Składniki na ciasto:

• Szklanka mleka
• 3 Szklanki mąki
• 60g masła
• 2 jajka
• 10g drożdży suchych
• ¼ szklanki cukru
• Kilka kropel aromatu  waniliowego CYKORIA
• 1 cukier wanilinowy CYKORIA
• Puszka gotowej masy makowej
• 100g bakalii (rodzynki CYKORIA, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa)
• Szczypta soli
• 2-3 łyżki oleju

Składniki na lukier:

• 10 dag cukru pudru
• 3-4  łyżki soku z cytryny i 1 łyżka wody

Do ozdoby: ziarna maku.

Przygotowanie:

Cukier i drożdże rozpuszczamy w ciepłym, ale nie gorącym mleku. Po ok.10 minutach, kiedy rozczyn  wyrośnie, dodajemy szczyptę soli, aromat śmietankowy, cukier wanilinowy, jajka oraz masło i mąkę. Całość zagniatamy lub miksujemy w malakserze. Zostawiamy do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką na ok. 15 minut w ciepłym miejscu.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy, nadając kształt prostokąta. Na jego powierzchni rozkładamy masę makową oraz bakalie i zawijamy w roladkę. Kładziemy na papierze do pieczenia i czekamy kolejne 15 minut, aż ciasto wyrośnie. Następnie smarujemy górną powierzchnię pędzlem, zanurzonym w oleju.  Pieczemy w temp. 170stopni przez ok. 40-45 minut.

Przygotowujemy lukier. Wyciskamy sok z cytryny i przecedzamy go przez sitko a następnie mieszamy z wodą i podgrzewamy. Gorącą ciecz ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Jeszcze ciepły lukier wylewamy na ciasto, ozdabiając dodatkowo makowiec ziarnami maku.

www.cykoria.com.pl

Więcej pysznych przepisów w dziale CZYTELNIA

tagi: Cykoria , makowiec ,