Makowiec
Składniki na ciasto:
• Szklanka mleka
• 3 Szklanki mąki
• 60g masła
• 2 jajka
• 10g drożdży suchych
• ¼ szklanki cukru
• Kilka kropel aromatu waniliowego CYKORIA
• 1 cukier wanilinowy CYKORIA
• Puszka gotowej masy makowej
• 100g bakalii (rodzynki CYKORIA, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa)
• Szczypta soli
• 2-3 łyżki oleju
Składniki na lukier:
• 10 dag cukru pudru
• 3-4 łyżki soku z cytryny i 1 łyżka wody
Do ozdoby: ziarna maku.
Przygotowanie:
Cukier i drożdże rozpuszczamy w ciepłym, ale nie gorącym mleku. Po ok.10 minutach, kiedy rozczyn wyrośnie, dodajemy szczyptę soli, aromat śmietankowy, cukier wanilinowy, jajka oraz masło i mąkę. Całość zagniatamy lub miksujemy w malakserze. Zostawiamy do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką na ok. 15 minut w ciepłym miejscu.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy, nadając kształt prostokąta. Na jego powierzchni rozkładamy masę makową oraz bakalie i zawijamy w roladkę. Kładziemy na papierze do pieczenia i czekamy kolejne 15 minut, aż ciasto wyrośnie. Następnie smarujemy górną powierzchnię pędzlem, zanurzonym w oleju. Pieczemy w temp. 170stopni przez ok. 40-45 minut.
Przygotowujemy lukier. Wyciskamy sok z cytryny i przecedzamy go przez sitko a następnie mieszamy z wodą i podgrzewamy. Gorącą ciecz ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Jeszcze ciepły lukier wylewamy na ciasto, ozdabiając dodatkowo makowiec ziarnami maku.
Więcej pysznych przepisów w dziale CZYTELNIA
Poselskie projekty nowelizacji ustawy o wychowaniu w...
We wrześniu codzienne zakupy podrożały średnio o 4,9% rdr...
Stokrotka ponownie znalazła się wśród liderów rankingu...
W 2024 r. polskie bezpośrednie inwestycje zagraniczne wzrosły...
Mennica Skarbowa prognozuje rekordową sprzedaż ponad 20 ton...
Najem zwrotny zyskuje popularność jako elastyczna i...
W I półroczu 2025 r. Indeks Dekarbonizacji Polskiej...
W tegorocznym raporcie EFL „Pod lupą” 69% właścicieli...