Składniki:
• 3 kostki 100g serka topionego SERTOP (Tylżycki lub Śmietankowy)
• 600g świeżych lub mrożonych krojonych borowików
• Włoszczyzna: 4 marchewki, 3 pietruszki, 1 cebula, 1 por, 1 seler
• 150g masła
• 3 łyżki mleka
• 4 kromki chleba tostowego pszennego
• Przyprawy: sól, świeżo mielony kolorowy pieprz, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy
• zielona pietruszka do dekoracji
• 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i ścieramy na wiórki na tarce o grubych oczkach. Pozostałe jarzyny kroimy. Tak przygotowane warzywa wraz z czosnkiem i grzybami wkładamy do garnka. Zalewamy 2 litrami wody. Następnie dodajemy ¾ przygotowanej porcji masła i przyprawy. Gotujemy ok. 1,5 godziny.
W tym czasie przygotowujemy grzanki. Chleb tostowy kroimy w drobną kostkę i podsmażany na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła do momentu zrumienienia. Gotowe grzanki odstawiamy.
Podgrzewamy mleko i dodajemy do niego serki topione a następnie mieszamy do momentu rozpuszczenia serków, nie doprowadzając do wrzenia. Całość wlewamy do ugotowanej zupy, doprawiamy do smaku i odstawiamy. Kiedy zupa trochę przestygnie, miksujemy ją na jednolity krem, wyjmując wcześniej kilka grzybków do dekoracji.
Gotowy krem podajemy z grzankami oraz kawałkami borowików. Dodatkowo dekorujemy natką zielonej pietruszki. Smacznego.
Więcej przepisów na: www.sertop.com.pl
tagi: Sertop , ser , serek , zupa , krem , borowiki , grzyby , święta , danie , potrawa ,
W kwietniu ceny w sklepach wzrosły rdr. średnio o 5,6%, czyli...
Grupa Eurocash w pierwszym kwartale 2025 r. wypracowała 6,9...
W I kw. 2025 r. stwierdzono 9,3 tys. przestępstw kradzieży w...
Mennica Skarbowa odnotowała około 50-procentowy wzrost...
Co ósmy wciąż jednak nie potrafi ich wskazać...
Obecnie 49,1% Polaków dobrze ocenia swoją sytuację...
Platforma strategicznego dialogu w Warszawie i Waszyngtonie...
Kobiety wciąż są w mniejszości we władzach spółek...