Nowości

Cukier puder firmy Kupiec – świąteczne przygotowania

Wtorek, 03 grudnia 2013 Autor: Monika Dawiec,
Święta zbliżają się wielkimi krokami. Za moment ogarnie nas szaleństwo świątecznych przygotowań. Porządki, zakupy, dekoracje w modnym designie i pomysły na tradycyjne, czy też urozmaicone potrawy – to wszystko, co powinniśmy dobrze przemyśleć i zorganizować, by ten czas stał się dla nas przyjemnością. W przygotowaniu słodkiej części potraw wigilijnych idealnie sprawdzi się cukier puder firmy Kupiec. Wypróbujcie!

Cukier puder firmy Kupiec jest produktem o jednolitej konsystencji i granulacji. Stosowanie tak wysokiej jakości cukru pudru gwarantuje wyborny, tradycyjny smak domowych wypieków.


Ciasto makowe z cukrem pudrem 

Symbolika maku - urodzaj i płodność - jest szczególnie wpisana w naszą tradycję. Jeśli chcecie cieszyć się powodzeniem w nowym roku, na święta koniecznie przygotujcie potrawę z makiem. By ciasto makowe zachwycało nas na świątecznym stole nie tylko smakiem, ale i wyglądem - podajcie je koniecznie z odrobiną cukru pudru firmy Kupiec, który idealnie sprawdzi się w dekoracji. 
Składniki:
 
Kruchy spód: 
100 g mąki kukurydzianej firmy Kupiec
100 g mąki pszennej 
100 g masła 
50 g cukru 
1-2 łyżki zimnej wody 
1/4 łyżeczki kurkumy 
Masa makowa: 
200 g gotowej masy makowej z bakaliami 
2 łyżki kaszki kukurydzianej firmy Kupiec 
2 łyżki stopionego masła 
50 g rodzynek 
50 g płatków migdałowych 
50 g skórki pomarańczowej
2 łyżeczki cukru pudru do dekoracji


Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść i włożyć do lodówki na godzinę Następnie wyłożyć nim dno i boki kwadratowej formy do pieczenia wyłożonej papierem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. Wszystkie składniki na masę makową połączyć razem i wyłożyć na podpieczony spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 30 minut. Posypać cukrem pudrem firmy Kupiec po wyjęciu z piekarnika.

tagi: Kupiec , wypieki , makowiec , cukier puder , święta ,