Czytelnia

Pyszne przepisy wegetariańskie

Środa, 13 listopada 2013 Autor: Maja Święcka,
W Polsce z roku na rok rośnie liczba wegetarian. Osoby niespożywające produktów pochodzenia zwierzęcego narażone są na niedobory witamin i minerałów. Wiele składników odżywczych zawartych w mięsie występuje również w jogurcie, który może być dodatkiem do pysznych dań!

Truskawkowo – bananowy smoothie

Składniki:

• 1 szklanka truskawek ( zimą możemy użyć mrożonych)
• 1 banan
• 1 szklanka jogurtu naturalnego
• 2 łyżki płynnego miodu ( można też zrobić wersję mniej słodką bez miodu)
• 2 duże łyżki wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i miksujemy ok. 2 minut, do czasu rozdrobnienia wszystkich składników i uzyskania gęstego soku.

Do dekoracji możemy użyć truskawek, wiórek kokosowych i musli truskawkowego. 

Krem z dyni

Składniki:

• 200 g dyni (najlepiej hokkaido)
• 1 średni ziemniak
• 1 mała marchewka
• 3 ząbki czosnku
• 1 płaska łyżeczka curry
• 350 ml wody
• sól (do smaku)
• 4 łyżki masła klarowanego (lub zwykłego)
• 3 łyżki pestek słonecznika
• 4 łyżki jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Na maśle w garnku podsmażamy wyciśnięty ząbek czosnku, a następnie dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę i dusimy na małym ogniu przez 2-3 minuty. Następnie zalewamy wodą i dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Dodajemy szczyptę soli, curry i gotujemy aż warzywa staną się miękkie.  Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną w małą kostkę dynię i gotujemy aż zacznie się rozpadać. Zdejmujemy z gazu i miksujemy. Gotową zupę podajemy z łyżką jogurtu naturalnego i prażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.

tagi: smoothie , krem z dyni , danie wegetariańskie , wegetarianie , jogurt , mleko ,