Czytelnia

Jajecznica na dwa pyszne sposoby

Wtorek, 12 listopada 2013 Autor: Maja Święcka,
Jajecznica z sałatką naddunajską
Jajka są niezwykle cennym składnikiem codziennej diety. I aby nie zabrakło w niej monotonii polecamy jajecznicę przygotowaną na dwa pyszne sposoby: z sałatką naddunajską i z papryką.

Jajecznica z sałatką naddunajską

Składniki dla 1 osoby:

• 3 jajka
• Szklanka sałatki naddunajskiej
• Połowa małej cebuli
• 2 łyżki masła
• Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na niej cebulę do momentu, aż będzie szklista i nieco zarumieniona. Jajka rozbełtujemy z solą, pieprzem i odsączoną z zalewy sałatką naddunajską. Masę wylewamy na cebulę, całość intensywnie mieszamy. Po ok. 2-3 minutach mieszania i gotowania - jajecznica powinna być gotowa.

Jajecznica z papryką

Składniki dla 1 osoby:

• 3 jajka
• 2-3 papryki konserwowe Firma Bracia Urbanek
• 2 duże łyżki sałatki szwedzkiej Firma Bracia Urbanek
• Sól, pieprz do smaku
• 2 łyżki masła
• 1 łyżka szczypiorku

Przygotowanie. Paprykę i sałatkę odsączamy z zalewy. Paprykę kroimy w paski i łączymy z ogórkami z sałatki szwedzkiej. Jajka roztrzepujemy z solą i pieprzem a następnie łączymy z warzywami.  Masę wylewamy na rozgrzane masło, intensywnie mieszając. Smażymy na niewielkim ogniu. Po ok. 3 minutach jajecznica powinna być gotowa.
Podajemy na patelni lub przekładamy na talerz. Dekorujemy pokrojonym szczypiorkiem.

Więcej przepisów na: www.urbanek.com.pl

tagi: jajko , jajka , jajecznica , sałatka , sałatka naddunajska , papryka , Urbanek , Firma Bracia Urbanek ,