Czytelnia

Tagiatelle z aromatycznym boczkiem i borowikami

Czwartek, 31 października 2013 Autor: Maja Święcka,
Borowiki to niezwykle popularne grzyby. Można je suszyć, dusić, marynować i mrozić. Doskonale nadają się do zup, sosów, makaronów oraz wszelkiego rodzaju zapiekanek. Podpowiadamy, jak przyrządzić makaron tagiatelle z borowikami i boczkiem z komina ZM Pekpol. To świetne danie na obiad.

Składniki:

- 400 g makaronu tagliatelle                                 
- 150 g boczku z komina ZM Pekpol         
- 2 średnie cebule                                                    
-100 g borowików (świeże lub mrożone)               
- 1 łyżka oleju                                                            
- 250 ml słodkiej śmietanki 18%                             
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki
- tarty ser Grana Padano lub inny twardy

Wykonanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzić i zahartować w zimnej wodzie. Boczek pokroić w paseczki, cebulę w kostkę i podsmażyć na oleju, do lekkiego zrumienienia. Dodać rozmrożone i pokrojone w plasterki borowiki i całość chwilkę poddusić. Następnie wszystko zalać śmietanką, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i połączyć z makaronem. Gdy makaron się podgrzeje w sosie, wyłożyć na talerze i posypać posiekaną natką pietruszki oraz startym serem Grana Padano.

Smacznego!

tagi: Tagiatelle , Pekpol , wędlina , wędliny , mięso ,